Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko to tamo zvoni?

VIDEO: Zbog mobitela izbio rat među plemenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udaljenu i siromašnu indonezijsku provinciju Papuu na otoku Novoj Gvineji potresaju plemenski sukobi. Stotine naoružanih ljudi krstare ulicama gradova i sela. Povod sukobima uistinu je bizaran, zvonjava mobitela.

Borbeni poklici i pjesma nadglasali su zvonjavu mobitela, a upravo je ona izazvala sukobe. Među pripadnicima plemena Yoka proširila se reggae melodija popularna kao zvonjava na mobitelima. Međutim, stihovi pjesme za pleme Wamena su uvredljivi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na dubini od 26 kilometara Potres uzdrmao Papuu Novu Gvineju, objavljeno upozorenje na tsunami Slika nije dostupna Luda obećanja: Vodite ljubav za bolji urod banana

>> Umrla posljednja pripadnica jednog od najstarijih plemena na svijetu

Stotine pripadnika obaju plemena naoružanih lukovima i strijelama, sjekirama i zračnim puškama krstare ulicama naselja. Nastava je otkazana. Seljani bježe iz svojih domova. U jednom selu plemena Yoka zapaljeno je više od 20 kuća i motocikala. Dok kuće gore snage reda uglavnom nezainteresirano sjede. Policija je dosad privela samo tri osobe. Kako bi zaustavila sukobe čak je bila prisiljena pucati u zrak.

Neki za plemenske sukobe optužuju središnje indonezijske vlasti. Brojni sukobi među Papuancima posljedica su nezadovoljstva neravnomjernom raspodjelom prirodnog bogatstva te provincije. Iako Papua obiluje zlatom i prirodnim plinom, BDP se procjenjuje na oko 450 dolara po glavi stanovnika. Pismeno je tek nešto više od 70 posto stanovnika. Ali, čini se da imaju previše mobitela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene