Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKRAJINCI U HRVATSKOJ

Božić u izbjeglištvu i jasna politička poruka: "Možda bi naši neprijatelji htjeli da plačemo, ali nećemo, pjevat ćemo zajedno"

Aktualno Galerija Ovaj Božić žele samo mir - 3 Ovaj Božić žele samo mir - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ovaj Božić žele samo mir - 1 Ovaj Božić žele samo mir - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ovaj Božić žele samo mir - 2 Ovaj Božić žele samo mir - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ovaj Božić žele samo mir - 4 Galerija 1/4 >>
Dio Ukrajinaca prvi put Božić slavi 25-tog prosinca. Odabir datuma jasna je politička poruka Rusiji. Oni koji su ostali u zemlji, blagdane dočekuju pod sirenama, a drugi u izbjeglištvu njeguju svoje običaje i tradiciju.

Prvi Božić u izbjeglištvu, ali stihovi na materinskom jeziku sve čine lakšim. "Sada kada smo mi u Hrvatskoj, sretni smo vidjeti da bi slavite Boga za Božić. Želimo vidjeti i vaše običaje. Naša obitelj voli hodati do prijatelja za Božić, pjevamo božićne pjesme", kazala je Ukrajinka Olena Grab.

Ukrajinci Božić inače slave 7. siječanja, ali kako bi smanjili sličnosti s Rusijom, neki su odlučili slaviti i 25. prosinca kao i ova ukrajinska obitelj koja sada živi u Osijeku.

"Mi volimo svoju zemlju, volimo Ukrajinu, volimo ljude. Navikli smo na nju, ali zahvaljujemo Bogu i Hrvatskoj zato što imamo priliku biti ovdje", rekao je Olenin suprug Aleksandar dodavši da njih dvoje imaju samo jednu želju, a to je mir u Ukrajini, mir u Europi, odnosno kraj rata.

To je želja i pape Franje. Jučer je čak 17 puta u svojoj božićnoj poruci ponovio riječ mir.

"Neka nas Gospodin pripremi na konkretne geste solidarnosti za pomoć onima koji pate i neka prosvijetli um onima koji mogu ušutkati oružje i smjesta prekinuti ovaj besmisleni rat", poručio je.

Ukrajinci ne očajavaju

Umjesto u miru, Božić dočekuju u ratu, ali nisu dopustili da im to pokvari raspoloženje. U skloništu su, za vrijeme zračne uzbune, smogli snage i zapjevali božićne pjesme.

"Možda bi naši neprijatelji željeli da sjedimo i plačemo nad ubijenima, nad ovim što se sada događa. Ali nećemo, pjevat ćemo zajedno", rekla je Oksana Sobko.

Sve je spremno za Božić i u jednoj obitelji iz Donecka. Stol je pun ukrajinskih tradiconalnih jela, ali za njim ove godine nisu njihove dvije kćeri koje su s bakom u Kijevu i djed koji je na ratištu, ali uključili su ga videopozivom.

Pročitajte i ovo Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg RAT U EUROPI Oglasila se Ukrajina o mirovnim pregovorima: Otkriveno gdje i kad bi se trebali održati

Pročitajte i ovo Papa Franjo PRIJEZIR PREMA SLOBODI Papa Franjo: ''Neki zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede''

"Samo sam ti htio reći da Božić dolazi i da će doći Djed Božićnjak, jer sam bio dobar dečko", kazao je unuk Petro Sokolov, na što su djedu zasuzile oči.

Daleko je od svoje obitelji, ali mislima je stalno s njima.

Više o tome kako Ukrajinci ove godine slave Božić po gregorijanskom kalendaru pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene