Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Loše prognoze

MMF: Rizik da Brexit nanese udarac globalnom gospodarstvu vrlo je realan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija mogla bi zadati težak udarac krhkom globalnom gospodarstvu ako izglasa izlazak iz Europske unije, objavio je u utorak MMF u dosad najoštrijem upozorenju o rizicima povezanima s tzv. brexitom.

MMF je britanski referendum 23. lipnja svrstao u ključne rizike, zajedno s nestabilnošću u Kini i drugim brzorastućim gospodarstvima, varirajućim cijenama dionica i nedostatkom potencijala za dugoročan rast u razvijenim državama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina"

"Planirani referendum u lipnju... već je stvorio nesigurnost među investitorima", rekao je glavni ekonomist MMF-a Maurice Obstfeld na predstavljanju polugodišnjeg izvješća o stanju svjetskog gospodarstva.

"Brexit bi mogao nanijeti tešku regionalnu i globalnu štetu narušavanjem ustanovljenih trgovačkih odnosa", dodao je.

Mlađi birači mogli bi biti jezičac na vagi koji će na referendumu presuditi o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji (EU), po anketi objavljenoj početkom travnja koja daje veće izglede pristašama izlaska zemlje iz EU-a ("brexit").

Po toj anketi koju je putem interneta Opinium proveo za The Observer, 43 posto ispitanika je za izlazak zemlje iz bloka, a 39 posto je za ostanak u EU-u. Od 1966 odraslih ispitanika, 18 posto je još neodlučno, a jedan posto se nije htjelo očitovati.

Ankete javnog mišljenja o referendumu 23. lipnja daju veoma različite rezultate. U telefonskim anketama uglavnom se predviđa pobjeda protivnika izlaska zemlje iz EU-a, a u internetskima vode njegovi pristaše. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene