Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani dojavljuju

Mladić viđen kod Kruševca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema dojavama građana, haški bjegunac Ratko Mladić boravio je u Nišu, selu Petina kod Kruševca, te beogradskom naselju Cerak. Šef kabineta direktora BIA, Jovan Stojić potvrdio je da su sigurnosne službe provjeravale sve te dojave.

'Imali smo informaciju iz Niša i to za pojedine profesore Sveučilišta koji su u nastavnoj djelatnosti imali kontakte s predstavnicima ratnog rukovodstva Republike Srpske. Građani su dojavili informacije da je Mladić viđen u lovu u selu Petina, što je predstavljalo ozbiljnu indiciju jer se u tom selu skrivao Milan Martić. Nekoliko dojava bilo je i da se Mladić krije na Ceraku. U skladu s tim informacijama izvršene su ozbiljne provjere zbog velikog broja vojnih oficira i umirovljenika koji žive u ovom beogradskom naselju', rekao je Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, a prenosi Blic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta 2500 kuna Ukrao tonu i pol starog željeza Slika nije dostupna U Kruševu Završena je gradnja spomen kuće Toše Proeskog

Ove informacije nisu dovele do konkretnih rezultata, ali, kako navodi Stojić, ukoliko postoji dojava građana koja se u potrazi za Mladićem pokazala kao ozbiljan trag, za to zna samo direktor BIA.

'Za sve ostale u BIA, takva informacija je tajna, čak i za one koji su tu informaciju dobili, jer se njihov posao završava na tome da taj podatak dostave kolegama iz nadležne operativne Uprave. Prije toga, u bazi podataka BIA obavi se provjera osobe, koja dostavlja informaciju, ali i onih osoba na koje se dojava odnosi', kaže Stojić. Telefonske dojave građana o kretanju Mladića, ali i sve ostale informacije sigurnosnog značaja, kao što su kontraobavještajni podaci, saznanja o ekstremizmu, terorizmu, organizranom kriminalu dolaze u Dežurni operativni centar BIA.

>> Mladić u Kini?

'Kada su u pitanju dojave o Mladiću, većina ljudi se predstavi i unaprijed ograđuje od istinitosti svog saznanja. Uglavnom navedu svoje saznanje ili sumnju i kažu: 'Možda nisam u pravu. Provjerite'. Mali je broj onih koji se javljaju anonimno', rekao je Stojić. Ozbiljne dojave nakon provjere dostavljaju se posebnoj organizacijskoj jedinici BIA, čiji je najvažniji zadatak potraga za dvojicom haških bjegunaca Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. 

>> Mladić u Haagu do Nove godine?


'U potrazi za Mladićem provodi se širok spektar mjera i radnji. BIA ne čeka samo da joj se dojavi Mladićevo kretanje već u potrazi za njim i mi kreiramo situaciju, istražujemo i provjeravamo', kaže Stojić.

'Ako ja vama kažem gdje je Mladić, tko će meni dati novac?', jedno je od najčešćih pitanja kojim građani počinju razgovor s operativcima BIA. Vlada Srbije za informaciju koja bi dovela do uhićenja Mladića raspisala je nagradu od milijun eura, a za dojavu o Goranu Hadžiću 250.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene