Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mladić se u Čileu bavi iznajmljivanjem ronilačke opreme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški istražitelji su, na osnovu dojave od prije mjesec dana, tragali za generalom Ratkom Mladićem u gradu Valparaiso na obali Čilea. Naime, tamo se prema nekim informacijama krije jedan od najtraženijih haških bjegunaca i to već dvije godine.

Mladić je u Južnu Ameriku otišao prije dvije godine s krivotvorenom srpskom putovnicom izdanom na ime čovjeka iz Sremske Mitrovice koji više nije živ. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo Milanović s iseljenicima u Antofagasti - 7 ODRŽANA SVEČANA VEČERA Milanović s iseljenicima u Antofagasti: "Utjecaj Hrvata u Čileu nadilazi njihov broj"

Barem je tako glasila 'pouzdana dojava' koju su istražitelji Haškog tužiteljstva u suradnji sa lokalnom policijom prije mjesec dana provjeravali u Čileu. 

U potrazi za Ratkom Mladićem pretražena je cijela stambena četvrt  u predgrađu Valparaisa, drugog po veličini grada u ovoj južnoameričkoj zemlji. Akcija potrage nije dovela do Mladića no još nije potpuno odbačena mogućnost da se on zaista skriva u Čileu. 

>> 'Mladić se nikada neće predati, prije će se ubiti'

Tvrdi se da general ima potpuno novi identitet. Sumnja se da mu je lažna putovnica napravljena u Srbiji te da je glavni čovjek za prebacivanje Mladića u Južnu Ameriku bio jedan Njemac, kao i da su u ilegalnom prebacivanju sudjelovala i dvojica biznismena iz Republike Srpske. 

Prema ovoj dojavi, Mladić u Valparaisu ima manji ribarski brod, a s jednim Čileancem vodi i tvrtku za iznajmljivanje čamaca i ronilačke opreme. General je smešten u jednoj kući na brdu iznad grada, navode neimenovani izvori. 

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da Mladić nije otišao čak do Južne Amerike. 

’Stvarno ne znam gdje bi mogao biti. Na osnovu onoga koliko ga poznajem, sumnjam da je mjenjao ime, jer ima snažnu predstavu o svom identitetu. Nemam konkretne informacije, ali mislim da je znatno bliže Srbiji. Iako se u određenim situacijama ljudi mijenjaju, tako da je sve moguće,' komentira Stojadinović. 

Nitko od nadležnih u Srbiji nije htio komentirati navedene tvrdnje. U Tužiteljstvu za ratne zločine rečeno je samo kako su i njima ’stizale slične informacije’.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene