Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sukoba u Izraelu

Još jedna zemlja bori se s novim valom antisemitizma i islamofobije: U najvećim gradovima porastao broj zločina iz mržnje

Prosvjed u Ottawi u znak podrške židovske zajednice i Izraela
Prosvjed u Ottawi u znak podrške židovske zajednice i Izraela Foto: Afp
Kanadski dužnosnici optužili su mladića u Ottawi za kaznena djela "terorizma" zbog navodnog napada na židovsku zajednicu, priopćila je policija u subotu, u jeku upozorenja o porastu antisemitizma zbog rata na Bliskom istoku.

Osumnjičenik je optužen za "omogućavanje terorističke aktivnosti priopćavanjem materijala s uputama vezanim uz eksplozivnu tvar" i "svjesnog davanja uputa, izravno ili neizravno, osobi da izvrši terorističku aktivnost protiv Židova", rekli su dužnosnici u izjavi objavljenoj u subotu.

Gradonačelnik Ottawe Mark Sutcliffe rekao je na platformi društvenih medija X da je "posljednjih tjedana došlo do porasta antisemitizma u Ottawi".

Uhićenje se dogodilo u petak, a operacija je uključivala suradnju više kanadskih sigurnosnih agencija, navodi se u priopćenju.

Policija je rekla da je mladićeva dob spriječila daljnje objavljivanje informacija o osumnjičeniku ili uroti.

Pročitajte i ovo Rodbina izraelskih taoca u Gazi Teška situacija Moguće novo primirje i razmjena taoca? Netanyahu čvrst u stavovima, obitelji traže prekid vatre: "Izbavite ih iz pakla"

Pročitajte i ovo Trst - 3 Još se isplati Blagdansku kupovinu obavili su na vrijeme, ali - preko granice: "Uštedi se do 70 eura jednim odlaskom"

Kraljevska kanadska konjička policija priopćila je da bilježi zabrinjavajući trend nasilnog ekstremizma i "terorističke upotrebe interneta, uključujući među mladima".

Premijer Justin Trudeau upozorio je na značajan porast antisemitizma u Kanadi nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi i naknadnog izraelskog napada na Gazu u kojem je, po lokalnom ministarstvu zdravstva, ubijeno gotovo 19 000 ljudi.

Broj antisemitskih i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Torontu, najvećem kanadskom gradu, značajno je porastao od početka sukoba u Gazi, rekle su vlasti u studenom.

Dužnosnici diljem svijeta također su upozorili na porast antisemitizma i islamofobije zbog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene