Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 godina kasnije

Mjesto na kojem se ugasilo 56.000 života...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamdesetak preživjelih logoraša obilježilo je ovog vikenda 70. godišnjicu oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Buchenwalda.

Najveći nacistički logor na njemačkom tlu oslobodili su američki vojnici 11. travnja 1945.

Pročitajte i ovo Koncentracijski logor Auschwitz - 4 Blok 17 Hrvatska sudjeluje u obnovi jugoslavenskog paviljona: "Moj otac bio je jedan od ljudi koji su ugušeni plinom" Slika nije dostupna Sonderkommando zatvorenici Nakon 70 godina dešifrirani stravični zapisi iz Auschwitza: "Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“

Buchenwald je otvoren 1937. u blizini Weimara i u osam godina u njemu je bilo zatočeno više od 250 tisuća ljudi. Oko 56 tisuća ih je umrlo, ili su bili ubijeni ili su podlegli gladi i bolestima.

Većina prvih zatvorenika u Buchenwaldu bili su politički zatvorenici. No, nakon Kristalne noći 1938. godine, u njega je otpremljeno oko 10.000 Židova. Kako je rat odmicao, u njemu su završavali kriminalci, Jehovini svjedoci, Romi, homoseksualci, osobe s psihičkim bolestima te vojni dezerteri.

'Bio je čudovište. Kad je došao nasmiješen, znali smo da sprema nešto strašno sadističko!'

Logorom su upravljali SS-ovi zapovjednici Karl Otto Koch te, nakon njegove smrti, Hermann Pister, a po svojoj okrutnosti je bila poznata i Kochova supruga Elsa koju su logorašui prozvali 'vješticom iz Buchenwalda'.

Na ulaznim vratima logora stajaqo je natpis 'Jedem das seine' - u doslovnom prijevodu 'svakome njegovo', odnosno, 'svakoga će stići ono što zaslužuje'.

Bio je to prvi logor koje su oslobodile američke snage. Kasnije u travnju 1945. još su spasili logoraše iz Bergen-Belsena, Ravensbruecka i Dachaua.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene