453584
453584
453584
453584
453584

TO SE ZOVE FACELIFTING Otkriće o Mjesečevoj površini

  • , 14.10.2016., 21:58
  • Autor:
  • komentara

Godišnje na Mjesečevoj površini zbog udara meteora nastane 180 novih kratera promjera najmanje deset metara.

 
 
 
 
Mjesec (Foto: AFP)
Mjesec (Foto: AFP)

Mjesec je izložen tolikom pljusku svemirskog stijenja da njegova površina svaku 81 tisuću godina potpuno promijeni izgled, zaključili su znanstvenici na temelju podataka NASA-e.

Promjene, koje zahvaćaju prva dva centimetra Mjesečeve površine, događaju se sto puta češće nego što su znanstvenici prije mislili.

U studiji se također procjenjuje da asteroidi i kometi koji padaju na jedini Zemljin prirodni satelit u prosjeku godišnje stvaraju 180 novih kratera promjera najmanje deset metara.

Otkrića koja su objavljena u časopisu Nature, plod su fotografija što ih snima NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance, koja mapira Mjesec od 2009. godine.

Površina Mjeseca (Foto: AFP)

Površina Mjeseca

Uspoređujući fotografije istih područja u redovnim intervalima, skupina znanstvenika predvođena Emersonom Speyererom sa sveučilišta u Arizoni mogla je izbrojiti nove kratere i istražiti Mjesečevu površinu.

"Detektirali smo 33 posto više kratera s promjerom od najmanje 10 metara", u odnosu na one što su ih predviđali raniji modeli, rekao je Speyerer.

Znanstvenici su zamijetili i na tisuće manjih poremećaja površine koje opisuju kao 'ožiljke' manjih udara, onih koji ne stvaraju kratere.

I Zemlju svakodnevno zasipa kiša asteroida i meteora, ali planet je zaštićen gustom atmosferom. Čak bi i svemirska stijena promjera 25 metara izgorjela i dezintegrirala se u Zemljinoj atmosferi ne uzrokujući nikakvu štetu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se