Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnili stručnjaci

'Mišljenje ICJ-a o Kosovu nije zakonski presedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Separatističke skupine, ohrabrene pozitivnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde (ICJ) o proglašenju neovisnosti Kosova od Srbije, uvidjet će da taj tekst ne predstavlja zakonski presedan, rekli su stručnjaci.

Nekoliko stručnjaka za međunarodno pravo smatra da neobvezujuće savjetodavno mišljenje, u kojem se ICJ ograničio na specifične događaje povezane sa slučajem Kosova, ne daje nikakvo pravo manjinama da proglase vlastitu neovisnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

'Manjinskim zajednicama koje razmatraju odcjepljenje, mišljenje suda na prvi pogled može se činiti korisnim, ali im zakonski nimalo ne pomaže', rekao je Willem van Genugten, profesor prava na sveučilištu Tilburg. 'Savjetodavno mišljenje je u svakom paragrafu ograničeno na Kosovo i sud izbjegava bilo kakvu povezanost s drugim manjinama', istaknuo je.

>> Odluka po kojoj je Kosovo postalo samostalno, ne odnosi se na Cipar

Međunarodni sud pravde u četvrtak je ocijenio da 'proglašenjem neovisnosti Kosova 17. veljače 2008. nije prekršeno međunarodno pravo'. 'Sud je pronašao elegantan način da ne stvori presedan', rekao je profesor međunarodnog prava na sveučilištu Amsterdan Jean d'Aspremont. Dosad je 69 zemalja priznalo neovisnost Kosova, među kojima SAD i 22 od 27 zemalja EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene