452088
452088
452088
452088
452088

'Više od stotinu pripadnika vehabijskog pokreta vratilo se iz Sirije u BiH'

  • , 01.10.2016., 15:49
  • Autor:
  • komentara

Stotinjak građana Bosne i Hercegovine vratilo se u tu zemlju nakon što su se borili na strani islamističkih terorističkih skupina u Siriji i oni sada predstavljaju realnu sigurnosnu prijetnju, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kako ga u subotu citiraju mediji u tom entitetu.

 
 
 
 
Policija u BiH (Foto: AFP)
Policija u BiH (Foto: AFP)

Teroristička prijetnja u BiH je realnost kao i u bilo kojoj drugoj državi svijeta, kazao je Lukač za agenciju RS Srna a istodobno je potvrdio kako se policija kojom rukovodi oslanja na savjete i potporu američkih instruktora kako bi se što učinkovitije pripremila za moguće terorističke ugroze.

Kazao je i kako je rascjepkanost policijskih agencija u BiH pri tom dodatna otegotna okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmjeni informacija.

"Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH.

Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima", kazao je Lukač.

Potvrdio je kako se u BiH u protuterističkim pripremama uglavnom oslanjaju na instruktore iz SAD koji su "u kontinuitetu prisutni u posebnim postrojbama MUP-a RS".

Na izravno pitanje bi li njegovi policajci intervenirali u slučaju pokušaja uhićenja predsjednika RS Milorada Dodika protiv kojega je otvorena istraga zbog organiziranja protuustavnog referenduma 25. rujna Lukač je odgovorio kako svaka policijska agencija ima svoje ovlasti i kako ih ne želi posebice komentirati.

"Tužiteljstva i policija, mislim tu i na Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) imaju svoje ovlasti.... Nema potrebe da se miješam u posao drugih institucija. Nikad to nisam radio i nemam namjeru ni u buduće", kazao je Lukač komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako SIPA ima ovlasti privesti Dodika ukoliko se on ne odazove pozivu za saslušanje koji mu je već upućen.

Dodik bi se u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu trebao pojaviti 3. listopada u 11 sati kako bi dao iskaz u svojstvu osumnjičenika za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Dodik je međutim odbacio mogućnost odlaska u Sarajevo obrazlažući to tvrdnjom kako se tamo ne osjeća sigurno. Ponudio je da umjesto toga tužitelju da iskaz negdje na teritoriju RS. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se