Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na popularnoj platformi:

Dodik ponovno iznenadio izjavom o državnosti BiH: Kolega mu održao lekciju iz Ustava

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Antonio Balic/Cropix
Lider bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u srijedu doveo u pitanje državnost Bosne i Hercegovine ustvrdivši da je ona tek koliko-toliko država jer nema stvarni suverenitet već on pripada entitetima u njezinu sastavu.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik je u objavi na društvenoj mreži X ustvrdio da suverenitet pripada entitetima te da BiH ima "ograničen unutarnji suverenitet" koji se, po njegovoj interpretaciji svodi na deset ovlasti izrijekom nabrojanih u ustavu koji je sastavni dio Daytonskog sporazuma.

"Da ponovimo: entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek 'država koliko-toliko'", napisao je Dodik.

Kao dokaz tim tvrdnjama ponudio je konstataciju da Republika Srpska već godinama šalje svoje izvještaje o stanju u BiH Vijeću sigurnosti UN istodobno kada to čini i visoki prestavnik međunarodne zajednice što, kako je istaknuo, "političko Sarajevo nije uspjelo spriječiti".

Dodik je pritom izbjegao spomenuti da su izvještaji visokog predstavnika njegova obveza prema Vijeću sigurnosti UN -a, dok su vlasti u Banjoj Luci same odlučile slati tom tijelu svoje opise stanja u zemlji koje Vijeće sigurnosti niti razmatra niti se o njima očituje.

Dodik je ovom objavom zapravo nastavio polemiku koju već danima vodi s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, a koji u nizu javnih istupa podsjeća da sve jasno piše u Daytonu i da različite interpretacije kojima se pokušava reducirati važnost države na to ne mogu utjecati.

"Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Daytonskim sporazumom i ustavom BiH. Suverenitet se ne stječe Twitter i drugim objavama političkih dužnosnika. On nedvojbeno pripada samo državi BiH", izjavio je u utorak Bećirović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima ozlijeđenih VIDEO Snažna eksplozija odjeknula u blizini Moskve: Gusti dim nad tvornicom koja proizvodi i za vojsku

Odbacio je Dodikovu tvrdnju da BiH nema čak ni teritorij jer i on navodno pripada entitetima. Ova se vrsta polemika u BiH zaoštrava kako se približava trenutak u kojemu će se morati riješiti status nepokretne imovine u toj zemlji koja je nekada bila u društvenom vlasništvu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Matuljima - 2 Očevid u tijeku Tragedija u mjestu kod Rijeke: U sudaru smrtno stradao motociklist

Vlasti RS uporno pokušavaju prisvojiti svu imovinu koja se nalazi na njihovu teritoriju i tako de facto razvlastiti državu iako je to pitanje koje se može riješiti isključivo zakonom koji treba donijeti parlament BiH.

Visoki predstavnik Schmidt uspostavio je posebnu radnu skupinu koja treba ponuditi rješenja a ona bi potom do kraja godine bila pretočena u odgovarajući zakon.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene