Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremisti slave

Drama u Iraku: Sukobi džihadista i vojnika u iračkoj rafineriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak su se sukobili džihadisti i irački vojnici u glavnoj naftnoj rafineriji u Iraku, koju većim dijelom kontrolira vojska, rekli su jedan dužnosnik i jedan zaposlenik.

'Bilo je sukoba na mahove' između dviju strana, rekao je Dahi al-Džoburi, zaposlenik blokiran u tom kompleksu zbog sukoba, dodajući da pobunjenici jačaju svoje položaje unutar kompleksa, dok je vojska preuzela kontrolu nad nekoliko sektora rafinerije.

Pročitajte i ovo Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!" Pucnjava i eksplozije u Rusiji Petorica napadača VIDEO Pucnjava i eksplozije u Rusiji: Napad na policajce, sedam mrtvih i četvero ranjenih

Glasnogovornik premijera za poslove sigurnosti general Kasem Ata kazao je na javnoj televiziji da je rafinerija u četvrtak pod nadzorom vladinih snaga te da napad pobunjenika nije uspio.

Rafinerija koja se nalazi 200 km sjeverno od Bagdada zatvorena je u ponedjeljak nakon evakuacije stranih zaposlenika dok su neki irački zaposlenici ostali na licu mjesta.

Iračke vlasti objavile su ranije kako su sunitski pobunjenici u toj državi zauzeli 75 % područja najveće naftne kompanije Beiji, javlja Fox. Ali, čini se da su državne snage ponovno preuzele vodstvo.

Ekstremni islamisti koji svaki dan bilježe uspjehe u osvajanju iračkog teritorija, postavili su kontrolne punktove oko rafinerije.

Beiji se nalazi oko 250 kilometara sjeverno od glavnog iračkog grada Bagdada, a tamošnji mediji izvještavaju kako je u jednom od tankera izbio požar.

Irak od SAD- a zatražio zračne udare, Obama to ne isključuje

U najvećoj državnoj rafineriji nafte bilo je 15.800 radnika i 100 stranih stručnjaka. Većina je rafineriju uspjela napustiti prije samog napada.

Beiji je napadnut jučer u jutarnjim satima. Napad je na dva od tri glavna ulaza počeo u četiri ujutro, što je tri ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Jedna je minobacačka granata pogodila skladište rezervnih dijelova. Rafinerija je na udaru od prošloga tjedna kad je počela sunitska ofenziva na sjeveru Iraka.

Sunitski gerilci preuzeli su i veći dio najveće iračke rafinerije nafte u Baijiju na sjeveru zemlje, potvrdio je u srijedu jedan predstavnik rafinerije.

Podsjetimo, hrvatske su tvrtke većim dijelom povukle svoje zaposlenike iz Iraka. Od petka je na internetskoj stranici MVEP-a preporuka hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanja u okruge Ramadi i Faludža te u područja cijele pokrajine Niniva i Salahedin zbog ofenzive sunitskih pobunjenika i protuofenzive koju pokreće iračka vlada.

Sunitski pobunjenici iz skupine Islamska država Sirije i Levanta (ISIL) osvojili su prošli tjedan drugi najveći irački grad Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Ninive, Tikrit i druge sektore pokrajina Salahedin, Dijala i Kirkuk te napreduju prema Bagdadu, glavnome gradu Iraka. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene