Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Militanti Islamske države

VIDEO Ne odustaju od barbarstva, uništavaju sve pred sobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Militantni su nakon Nimruda odlučili uništiti i 2000 godina stare ruševine u gradu Hatra.

Militantni Islamske države ne odustaju od barbarstva. Prema tvrdnjama iračkih dužnosnika počeli su uništavati 2000 godina stare drevne ruševine u gradu Hatra, samo dan nakon uništavanja starog antičkog grada Nimruda, koje je najoštrije osudio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, piše Independent.

Pročitajte i ovo Nova gradska knjižnica u Rijeci Otvorena nova knjižnica Povijesni trenutak: Grad koji teče dobio je najljepši poklon, čekalo se u kilometarskim kolonama Slika nije dostupna 'Podignite glas' Osude iz cijelog svijeta: 'Ovo je napad na čovječanstvo u cjelini'

Saeed Mamuzini, kurdski dužnosnik iz Mosula, rekao je da su militantni već u četvrtak počeli odvoziti predmete iz grada na sjeveru Iraka, a s rušenjem su počeli u subotu.

Vjeruje se da su militantni Islamske države, koja ukradene predmete koristi kao izvor financiranja, prije uništavanja ruševine odnijeli zlato i srebro.

'Susreo sam se s očajnim majkama koje kažu: Naša maloljetna djeca pridružuju se IS-u, što da radimo?'

Adel Shirshab također je izrazo zabrinutost da militantni uklanjaju artefakte iz svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koja je smještena 110 kilometara jugozapadno od Mosula, kao i da će uništiti nalazište.

UNESCO je u petak osudio uništavanje Miruda nazvavši ga ratnim zločinom. Pozvali su sve da učine što je moguće kako bi se ta baština zaštitila. Koliko je razoren Nimrud još nije poznato.

Militanti su nedavno opljačkali knjižnicu u Mosulu i pritom uništili tisuće povijesnih rukopisa i knjiga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene