Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati

Milijunaški ženevski kanton izglasao 'ne' poreznoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženevski kanton u kojem prebivalište imaju brojni milijunaši iz inozemstva uživajući povlastice povoljnog poreznog sustava glasao je protiv ukidanja tog sustava na referendumu održanome u nedjelju, pokazali su prvi rezultati.

Nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u podne po srednjoeuropskom vremenu, prvi rezultati pokazali su da je 68,7 posto stanovnika Ženeve odbacilo ukidanje jedinstvene porezne stope za strane bogataše.

Pročitajte i ovo Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke Ukidanje prireza Oštre reakcije oporbe na poreznu reformu: "Vlada je odlučila igrati igru 'mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti'" Porez na ekstraprofit, ilustracija - 6 porezna reforma Ekonomski analitičar o porezu na ekstraprofit: "Statistički bi rekli da se ne radi o nekom velikom opterećenju"

Izjašnjavanje o jedinstvenoj poreznoj stopi kojemu se ljevica protivi uime "jednakosti", tiče se 5729 stranih milijunaša koji radije plaćaju porezni paušal od milijardu švicarskih franaka (830 milijuna eura), nego poreze u vlastitoj domovini.

Aktivisti Zelenih, koji su inicijator referenduma, zagovaraju ukidanje jedinstvene porezne stope tvrdeći da bi ta mjera ojačala zaštitu prirode i općenito Švicarske.

Protivnici prijedlog upozoravaju da bi ukidanje jedinstvene porezne stope nagnalo bogataše da isele iz kantona što bi stvorilo veliku proračunsku rupu.

Stanovnici Ženeve odbacili su i ograničenje useljavanja stranaca, a taj je prijedlog također bio podnesen u ime ekologije. Ograničenju useljavanja usprotivilo se 78 posto izašlih birača, a 76 posto usprotivilo se i prijedlogu da Švicarska nacionalna banka masovno otkupljuje zlato.

Prvi rezultati triju referendumskih pitanja objavljeni su na temelju glasova prebrojanih dopisnim putem i internetom.

Velika većina Švicaraca glasa upravo na taj način.

Kanton Argovie blizu Zuericha također je na sva tri referendumska pitanja odgovorio "ne", prenose mediji.

Da bi prijedlozi prošli potrebna je dvostruka većina: većina birača i većina od 26 švicarskih kantona.

Švicarci su u nedjelju na biralištima davali svoje mišljenje o trima narodnim inicijativama, o dodatnom pooštravanju useljeničke politike, o ukidanju jedinstvene porezne stope za bogate strance i o zlatu središnje banke.

Ekologija i stanovništvo (Ecopop), organizacija koja se predstavlja kao "nepristrana" i želi da se broj useljenika ograniči na 0,2 posto švicarskog stanovništva (oko 16.000 ljudi) na godišnjoj razini, pozvala je birače da kažu "dosta prenapučenosti". Usto traži da Švicarska 10 posto svojih fondova za pomoć razvoju izdvoji za mjere kontrole rađanja u zemljama na jugu.

"Spašavanje švicarskog zlata" prijedlog je koji bi obvezivao Švicarsku nacionalnu banku (BNS) da barem 20 posto svoje imovine pohrani u obliku zlata, umjesto sadašnjih 7 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene