Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u SAD-u

Milijarderi ih financirali da lažu kako industrija ne utječe na klimu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakve se sve zakulisne i tajne igre odvijaju i u znanstvenim krugovima, otkriva skandal u Americi. Milijarderi su tajno financirali organizacije koje dovode u pitanje globalno zatopljenje. Bogataši koji ne žele takve znanstvene zaključke bave se naftom i plinom.

Braća Koch su među najbogatijim Amerikancima. Vlasnici konglomerata koji se bavi energentima u tajnosti su, raznim kanalima financirali takozvane klimatske skeptike - one koji ne vjeruju da industrija utječe na klimatske promjene. Oko 25 milijuna dolara dali su organizacijama koje potpiruju sumnje u globalno zagrijavanje.

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

'Zagađenje nas ubija, a ugljični dioksid nije zagađivač. Zahvaljujući njemu rastu biljke. Bez ugljičnog dioksida, mi ne bismo imali što jesti. A ako vas toliko brine, onda da vam kažem kako izdišete ugljični dioksid, pa onda je rješenje jednostavno: umrite', rekao je Ian Plimer sa Sveučilišta u Adelaideu još 2009. godine.

>> Prošla godina u SAD-u najtoplija otkad se provode mjerenja

Financiranja poput ovih braće Koch sve je više. Tehnički, oni ne kontroliraju kako i u što se troši donirani novac. A anonimnim doniranjem štite se od političkih napada, jer na riječima su svi za očuvanje okoliša. Otkrivanje ovog skandala moglo bi biti povod za politička prepucavanja.

'Ono što znamo je da se temperatura povećava brže nego što se predviđalo i prije 10 godina. Znamo da se led na Arktiku topi brže nego što su govorile prognoze prije samo 5 godina. Uvjeren sam da se klimatske promjene zaista događaju, da je njima svojim djelovanjem pridonio čovjek i emisije štetnih plinova', rekao je krajem prošle godine američki predsjednik Barack Obama.

Emisije štetnih plinova povećale su šanse za pojave poput vala vrućina u Europi. Promjene zahvaćaju cijeli svijet i mijenjaju način života. UN-ova konferencija o klimi održana krajem prošle godine nije donijela značajne rezultate. Najveći zagađivači Kina i SAD ne žele prihvatiti ograničenja, a predviđanja znanstvenika govore o daljnjem rastu temperature i sve više suša, poplava, topljenja leda i povećanja razine mora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene