Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer nas pohvalio

MILANOVIĆ JAPANSKOM KOLEGI 'Dođite, Hrvatska je odlična za investitore!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska očekuje da energetika bude prekretnica što se japanskih investitora tiče.'

Japan dosad nije mnogo investirao u Hrvatskoj, ali energetski sektor bi mogao biti prekretnica u tome, rekao je premijer Zoran Milanović u Tokiju nakon sastanka s japanskim kolegom Shinzom Abeom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima", rekao je Milanović na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Abeom, dodavši kako velikim zadovoljstvom prati porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Milanović je rekao da Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnom ishodu. Hrvatska očekuje da energetika bude prekretnica što se japanskih investitora tiče, navodi se u priopćenju Banskih dvora.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ranije je u srijedu u Zagrebu na 4. konferenciji o energetskoj budućnosti rekao da je jedan od razloga odlaska premijera Zorana Milanovića u Japan i razgovor s japanskim premijerom o gradnji Plomina C.

Labinština: Referendum o TE Plomin nije uspio

"Otvoreni smo japanskim ulaganjima i u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer u avioindustriji, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. To je vid dugoročne suradnje i procesa koji bismo voljeli ostvariti", rekao je Milanović, koji je prvi hrvatski premijer uopće u službenom posjetu Japanu.

Abe je rekao da poštuje Hrvatsku zbog svega što je učinila kako bi ponovno izgradila zemlju i ostvarila etničko pomirenje nakon Domovinskog rata te na ulasku u članstvo Europske unije prije dvije godine.

ČUDESNI JAPANCI: Pogledajte kako u samo 7 minuta ulickaju cijeli vlak

"Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava", rekao je Abe izvijestivši da je s Milanovićem razgovarao o tri važne teme.

Prva je bila produbljenje bilateralnih odnosa s obzirom da nakon pridruživanja Europskoj uniji raste interes japanskih tvrtki za Hrvatsku. Druga tema bila je važnost suradnje Japana i Europske unije, a treća međunarodna suradnja u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

"Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose", zaključio je Abe.

Japan je i dalje jedan od motora svjetske ekonomije i rasta, japansko se gospodarstvo ponovno potvrdilo kao inventivno i spretno gospodarstvo pod vodstvom premijera Abea koji lomi određene stereotipe o Japanu, japanskim običajima i zapadnjačkim interesima, smatra Milanović.

Japanska vlada odobrila veću vojnu ulogu Japana

"Japan je u poziciji da vodi i doprinosi najboljim procesima u svijetu, ne samo u tehnologiji nego i u politici i moj je posjet priznanje tome vodstvu", dodao je hrvatski premijer.

Milanović je u Tokiju posjetio i japanskog prijestolonasljednika Naruhita, a razgovarao je i članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva na čelu s njezinim predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem.

Premijer će u četvrtak razgovarati s upravama najistaknutijih članica Japanske gospodarske federacije, predstaviti im mogućnosti poslovne suradnje te ih pozvati na ulaganje u Hrvatsku. Kako je najavljeno, na sastanku će biti predsjednici i članovi uprava tridesetak japanskih kompanija, među kojima su Toshiba, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Hitachi, Shimazu, Nippon Steel & Sumitomo Metal, Japan Airlines, Japan Tobacco i Marubeni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene