Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje misterij

MH370 Dvije godine nakon nestanka obitelji žrtava traže da se potraga nastavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji putnika malezijskog zrakoplova MH370 smatraju da se dvogodišnja potraga za nestalim zrakoplovom mora nastaviti i poslije lipnja, s obzirom na to da se prošli tjedan pojavila nova nada da bi taj slučaj mogao biti riješen.

Ostaci pronađeni kod afričke obale probudili su nadu mnogima, potaknuvši rođake poput Grace Subathirai Nathan da pozovu istražitelje da isprave ranije pogreške.

Pročitajte i ovo Avion, ilustracija Slučaj leta MH370 Ne odustaju od potrage za avionom koji je nestao prije 10 godina: Za pronalazak ostataka nudi se milijunska nagrada Slika nije dostupna Godinu dana od misterioznog nestanka 6 nevjerojatnih teorija zavjera

"Mnogo toga temeljilo se na izračunima koji nikada prije nisu bili korišteni, pri čemu postoji mogućnost ljudske pogreške", kazala je. Njezina majka, Anne Daisy, nalazila se u tom zrakoplovu koji je nestao na putu iz Kuala Lumpur u Peking 8. ožujka 2014., s 239 putnika i članova posade.

Pretraženo je gotovo 120.000 kilometara četvornih morskog dna, što je stajalo 124,17 milijuna američkih dolara. No Boeingu 777 nema niti traga, osim komada krila, koji se prošlog srpnja pojavio kod otoka Reunion.

Australija je u kolovozu objavila da su početni modeli plutanja ostataka zrakoplova netočno identificirali Indoneziju kao najvjerojatniju lokaciju. "Ako je to moglo biti pogrešno, što bi još moglo biti", rekla je Nathan, 28-godišnja pravnica.

Sastanak predstavnika Australije, Malezije i Kine predviđen za lipanj odlučit će hoće li potraga biti nastavljena.

No obitelji traže upravo to, nakon što je prošli tjedan pronađen komad bijelog metala dug jedan metar kod obale Mozambika, koji bi mogao pripadati nestalom zrakoplovu. Traže da se potraga usredotoči na more kod jugoistočne Afrike.

Ističu da ne mogu prihvatiti argument da više nema novca, smatrajući da bi istraga mogla koristiti industriji i povećati sigurnost zračnog prometa ubuduće. Deseci članova obitelji i prijatelja putnika okupili su se u nedjelju u jednom trgovačkom centru u Kuala Lumpuru na svečanoj komemoraciji, pozivajući na nastavak potrage.

MH370 nestao je s radara nedugo nakon što je poletio iz Kuala Lumpura, a istražitelji vjeruju da je letio tisućama kilometara izvan rute prije nego je pao u ocean kod Australije.

Uzrok nestanka nije poznat. Istraga nije utvrdila ništa sumnjivo u financijskim, medicinskim ili osobnim podacima o pilotima ili posadi. Iduće izvješće o nesreći bit će objavljeno u utorak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene