Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije susreta s Papandreuom

Merkel se našalila na račun Grka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Cijenimo Grke (...) kada su razumni', našalila se danas njemačka kancelarka Angela Merkel nekoliko sati prije susreta s grčkim premijerom Papandreuom.

'Cijenimo sve, i Turke i Grke, kada su razumni', rekla je Merkel, u prigodi 50. obljetnice njemačko-turskog ugovora o 'gastarbeiterima' u Berlinu, u društvu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebaju se u 17:30 sati po srednjoeuropskom vremenu u Cannesu, u Francuskoj, sastati s čelnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, a u 20:30 sati s grčkim premijerom Papandreuom.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Angela Merkel - 1 Zaželjela mu sreću Oproštaj uz buket cvijeća: Olaf Scholz prisegnuo za novog kancelara, Angela Merkel oprostila se emotivnom porukom…

Merkel njemačkim Turcima: Ja sam i vaša kancelarka

U prigodi 50. obljetnice njemačko-turskog ugovora o 'gastarbeiterima' Merkel je izjavila da je i kancelarka svih njemačkih Turaka. 'Kancelarka sam svih, i vaša sam kancelarka"', istaknula je Merkel u govoru u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, obraćajući se oko 3 milijuna Turaka i osoba turskog podrijetla koji žive na teritoriju Njemačke (700.000 ih ima državljanstvo).

'Kao što je rekao Erdogan, Njemačka i Turska imaju dugu zajedničku povijest', rekla je Merkel. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je prethodno istaknuo da njemačko-tursko prijateljstvo nije počelo 30. listopada 1961., kada je potpisan ugovor o uvozu radne snage, već puno prije, u vrijeme Otomanskog Carstva.

Turci i njihovi potomci jesu 'sastavni dio Njemačke', kazala je Merkel, podsjetivši na 'brojne primjere uspješne integracije'. 'No rekla bih da to još nije dovoljno i da ima i problema', priznala je, podsjetivši da se stupanj naobrazbe strane populacije 'popravio u zadnjih deset godina, ali njime još ne možemo biti zadovoljni'.

'Njemačka za Turke više nije strana zemlja', rekao je pak Erdogan, dodavši na njemačkom 'zajedno smo' i ispričavši se odmah što njegov 'njemački nije dobar'. Turski premijer je još jednom pozvao Njemačku da podupre kandidaturu njegove zemlje za članstvo u Europskoj uniji. 'Kažem to uime mog naroda, računamo da će Njemačka biti na našoj strani', kazao je.

Njemačka, poput Francuske, zagovara 'povlašteno partnerstvo' Turske i EU-a, što Ankara ne prihvaća. Merkel nije govorila o Europi, ali je izrazila potporu Turskoj u njezinoj borbi s terorizmom. EU će ipak biti na dnevnom redu radnog ručka dvoje šefova vlada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene