Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi napredak

Merkel opet poslala poruku Putinu - Oštra je i odlučna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nadjelju rusku vladu da upotrijebi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini da provedu plan za prekid vatre dogovoren u rujnu u Minsku s ciljem da se okonča ukrajinski sukob.

Planirani razgovori Rusije, Ukrajine i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju koji bi trebali razviti dogovor o prekidu vatre još uvijek se nisu dogodili.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

"(Merkel je rekla) da se stanje može stabilizirati samo ako se konačno uspostave dogovoreni kontakti", rekla je u priopćenju glasnogovornica njemačke vlade. "Pozvala je rusku vladu da upotrijebi svoj utjecaj na separatiste kako bi se postigao taj cilj", rekla je glasnogovornica.

VIDEO Što se to događa u Rusiji?

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u subotu Merkel je pozdravila razmjenu zarobljenika između ukrajinske vlade i separatista do koje je došlo u petak nakon što je to dogovoreno na Badnjak na sastanku ukrajinske kontaktne skupine na kojem su sudjelovali Ukrajina, Rusija, proruski separatisti i OESS.

Merkel je, međutim, izrazila žaljenje što nije došlo do susreta i u petak kako je planirano. Porošenko je prošli tjedan najavio kako će se pregovori voditi 24. i 26. prosinca.

Rujansko primirje kršile su obje strane ali je nasilje u istočnoj Ukrajini jenjalo u prosincu, pobuđujući nade u daljne pregovore. Sporazum iz Minska 5. rujna predviđa povlačenje teškoga oružja, razmjenu zarobljenika te da OESS nadgleda prekid vatre i ukrajinsko-rusku granicu.

Pobuna separatista koji se protive vlasti Kijeva i žele ujedinjene s Rusijom, počela je nakon što je u ožujku Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim. Prozapadne vlasti u Kijevu i Zapad optužuju Rusiju da stoji iza pobune, ali Kremlj to uporno niječe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene