Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 godina od ujedninjenja

Merkel: Nakon burnog početka, ujedinjenje Njemačke uspješna priča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se ujedinjenje Njemačke u proteklih 20 godina većim dijelom pokazalo kao uspjeh, usprkos jazu koji i dalje postoji između istoka i zapada zemlje.

'Sve u svemu, rekla bih da su rezultati 20-godišnjeg razdoblja ujedinjenja većinom pozitivni. Toliko je uspješnih priča s istoka zemlje', kazala je Merkel za nedjeljno izdanje tjednika Super Illu uoči 20. godišnjice ujedinjenja 3. listopada.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Unatoč razlikama u politici Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Šire se mržnja i rasizam Umjesto mira i suživota u Njemačkoj se probudio strah: "Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju"

Priznala je da još uvijek postoji nesrazmjer u odnosu istoka i zapada. Plaće na bivšem komunističkom istoku su manje, a nezaposlenost je veća.Također, stanovništvo na istoku se smanjilo za dva milijuna jer mladi ljudi u potrazi za poslom sele na zapad zemlje.

I dalje postoji podjela na istočnjake i zapadnjake

U društvu i dalje postoji podjela na istočnjake i zapadnjake. Prvi se žale da ih zapadnjaci tretiraju kao građane drugog reda, dok zapadni Nijemci istočnjacima prigovaraju da su nezahvalni i podsjećaju na vrlo visoku cijenu ujedinjenja.

Merkel smatra da je nakon ujedinjenja došlo do određenog otuđenja jer se sve potpuno promijenilo, od birokracije do tržišta rada.

'Ali istočnjaci su od 1990. puno postigli', tvrdi kancelarka, uvjerena da će istok po blagostanju dostići neke zapadne savezne države do 2019. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene