Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz Njemačke

Merkel desničarska ubojstva nazvala "nepojmljivima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hladnokrvna ubojstva devetero prodavača useljenika koja su počinila neonacisti 'nepojmljvi' su zločin za Njemačku i nacionalna sramota, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Merkel je obećala da ništa neće biti zaobiđeno u borbi protiv desničarskog terora. 'Vidimo nešto nepojmljivo i sumnjamo da su desničarski ekstremisti odgovorni za užasna djela nasilja, za desničarski teror. To je sramota i ponižavajuće za Njemačku i učinit ćemo sve da to istjeramo do kraja. To dugujemo žrtvama', rekla je.

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich u nedjelju je upozorio na 'novi oblik krajnje desnog terorizma' nakon što su otkrivene pojedinosti filma pripadnika neonacističke ćelije u istočnoj Njemačkoj u kojem sebi pripisuju ubojstvo devet useljenika od 2000. do 2006. godine.

Pročitajte i ovo Ilarija Salis - 3 Zatvor u Mađarskoj Cijela zemlja digla se na noge zbog uhićene učiteljice: "Namjerno je drže u prostoriji sa štakorima i kukcima" Ilustracija Reagiralo i veleposlanstvo Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar

>>Njemačka: Desničarska teroristička skupina godinama ubijala 'nepoželjne'


Tužitelji su u nedjelju rekli da je policija uhitila jednu osobu pod sumnjom za suučesništvo sa skupinom koja se u filmu naziva 'Nacionalsocijalističkim podzemljem' i za koju se također smatra da stoji iza ubojstva policajke 2007. i bombaški napad na tursku četvrt Koelna 2004. godine,.

Snimka je otkrivena nakon što je policija našla tijela dvojice muškaraca povezanih s krajnjom desnicom u Eisenachu prošlog tjedna. Policija vjeruje da su počinili samoubojstvo nakon neuspjele pljačke banke. Ubrzo nakon otkrića istražitelji su pretražili izgorjelu kuću u Zwickauu koju su koristili jedan muškarac i žena koji su se kasnije predali policiji. Tamo su našli pištolje korištene u ubojstvu policajke i devetero trgovaca od kojih su osmorica bili Turci a jedan Grk. Svi ubijeni su imali male trgovine ili kioske brze hrane u gradovima po Njemačkoj. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene