Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodna helsinška federacija zabrinuta predloženim Ustavom Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni ravnatelj Međunarodne helsinške federacije za ljudska prava Aron Rodes izrazio je zabrinutost zbog sadržaja predloženog novog Ustava Srbije zamjerivši mu zaobilaženje ideje građanske države kao i nedostatke glede manjinskih prava i vjerskih sloboda, prenosi beogradski B 92.

"Ustav Srbije ne promiče ideju građanske države, već države Srba i drugih manjina, što će odvojiti Srbiju od Europe", ocjenjuje čelnik Međunarodne helsinške federacije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 Šokantna zbivanja Svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda Slika nije dostupna HHO: Pomoći ćemo i Ivi Pukaniću ako utvrdimo kršenje ljudskih prava

 "Sudstvo je novim Ustavom stavljeno pod nadzor Vlade i parlamenta, biti će teško integrirati međunarodne sporazume u zakon, lako se uvodi izvanredno stanje, što može biti zloupotrijebljeno, naročito ako Vlada strahuje od gubitka moći, a moguća je i parlamentarna diktatura", navodi Rodes.

On je, kako prenosi B 92, rekao i da je taj "Ustav pun kontradiktornosti kada je riječ o pitanjima manjinskih prava i
vjerskih sloboda".

"Prava su zajamčena, ali Parlament ih može ukinuti kada poželi. Ustav je recept za centralizirani sustav, a međunarodna iskustva su pokazala da se stvari rješavaju decentralizacijom", naglasio je Rodes.

U Srbiji je u tijeku kampanja za referendum o novom Ustavu Srbije, koji će se održati 27. i 28. listopada. Građane se poziva da glasuju za Ustav i to se tumači kao "najveći državni interes" budući da se u njegovoj preambuli definira Kosovo kao sastavni dio Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene