Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminal im cvate

Među top 10: Srpska mafija osma u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je po nečem uspjela doći u top deset država u svijetu, a to je njihova mafija, koja je zauzela visoko osmo mjesto te time pretekla albansku i mafiju s Jamajke.

Top listu svjetskih mafija objavili su listovi Daily News i El Diario, a u nju su uvrštene samo one mafije, koje su uključene u organizirani kriminal na teritoriju više zemalja i koje se širom svijeta bore za monopol nad ilegalnim aktivnostima, poput preprodaje droge i oružja.

Pročitajte i ovo Takeshi Ebisawa Pripremali se godinama Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..." Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura"

Srpska mafija, prema njihovoj analizi djeluje u više od deset zemalja, uključujući zemlje Skandinavije, Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Spektar poslova srpske mafije varira od krijumčarenja droge, preko reketiranja, plaćenih ubojstava pa sve do krađa i nadzora kockarnica. Oko 350 državljana Srbija nalazi se na listama Interpola, a u svijetu su poznati kao 'inteligentni lopovi', čije su likvidacije obavljene bez tragova i čije pljačke imaju scenarije blockbuster filmova.

Rusi prvi i najbrojniji, imaju prste u svemu

Prvo mjesto na top listi zauzela je tako ruska mafija, koja danas broji oko pola milijuna članova te navodno kontrolira čak 70 posto ruskog gospodarstva. Utjecaj ruske mafije vrtoglavo raste i velikom se brzinom širi na gotovo sve zemlje u svijetu, a ta mafija upravlja i lancima prostitucije u Makau i Guangzhou u Kini te narko trgovinom u Uzbekistanu i Tadžikistanu, pranjem novca na Cipru i u Izraelu, krijumčarenjem stranaca u Švedskoj, krijumčarenjem nuklearnog materijala, trgovinom oružja i prostitucijom u Nemačkoj, pranjem novca u Belgiji i Velikoj Britaniji, izbjegavanjem plaćanja poreza na gorivo, prevarama na području osiguranja, organiziranom krađom po trgovinama, plaćenim ubojstvima, proizvodnjom bočica kristaliziranog kokaina, pranjem novca i prostitucijom u SAD i krađom automobila i nakita u Kanadi.

Iza ruske mafije slijedi jedna od najpoznatijih mafija u svijetu, ona talijanska, čiji korijeni sežu još u drugu polovicu 19. stoljeća na Siciliji. Ona pak broji oko 4000 članova, iz uglavnom desetak obitelji, no ima izuzetno velik broj vanjskih suradnika. Djeluje u mnogim državama, poput SAD-a, Francuske, Njemačke, Belgije i Nizozemske, a njezini članovi prolaze i inicijacijski obred dokazivanja kroz ubojstvo.

Treće mjesto zauzeli su kolumbijski narko karteli Medellin i Cali, koji su vodeći proizvođači kokaina u svijetu i koji imaju dobru suradnju sa svim skupinama organiziranog kriminala u drugim državama, u koje drogu šalju uglavnom brodovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene