Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinski rat prerastao u ucjene

Medvedev traži od Ukrajine odštetu od 1,2 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je šefa Gazproma Alekseja Millera da učini sve što može kako bi se obnovila isporuka ruskog prirodnog plina preko Ukrajine, ali samo pod uvjetima koji su prihvatljivi Moskvi, prenose ruski mediji.

'Tražim od vas da budete u stalnom kontaktu s našim ukrajinskim kolegama i da poduzmete sve napore kako bi osigurali nastavak tranzita plina pod uvjetima koji su prihvatljivi Rusiji i Gazpromu', rekao je Medvedev.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Poljski poljoprivrednici Pao dogovor Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima

Dodao je da 'ništa neće biti besplatno' za Ukrajinu. Predsjednik je dao upute Milleru da vrati od Ukrajine 1,1 milijardu dolara, na koliko su procijenjeni gubici koje je prouzročio plinski spor s Kijevom.

'Od 1. siječnja Gazprom je nagomilao gubitke u iznosu od 1,1 milijarde dolara vezano za izvozne ugovore o isporukama plina Europi', rekao je Medvedev. Potpredsjednik ruske vlade Igor Sečin kasnije je izjavio da su gubitci Gazproma zbog odbijanja Ukrajine da isporuči ruski plin Europi dostigli 1,2 milijarde dolara.

>> Ukrajina: Slat ćemo plin čim ga Rusi puste; Rusi: Ukrajina ga ne želi

'S današnjim danom gubitci su dostigli 1,2 milijarde dolara', rekao je Sečin koji je u vladi zadužen za nadgledanje energetskog sektora. Ukrajinska energetska tvrtka Naftogaz zatražila je od Gazproma da pribavi 1,5 milijardi prostornih metara plina kako bi osigurala isporuke plina Europskoj uniji, kazao je Miller. 'Drugim riječima, oni su predložili da mi damo 700 milijuna dolara samo za nastavak isporuke', istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene