Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medvedev: Odbacujemo svijet u kojem odluke donosi samo jedna zemlja, makar i SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio je u nedjelju da je njegova odluka o priznanju gruzijskih otcjepljenih republika nepovratna, nagovijestio mogućnost ruskih sankcija drugim zemljama te istaknuo da odbija svijet kojim dominiraju Sjedinjene Države.

"Odlučili smo priznati neovisnost Abhzaije i Južne Osetije i ta je odluka nepovratna", naglasio je ruski predsjednik u interevjuu za tri glavne ruske televizije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na oporbene prosvjede Medvedev naredio reviziju afere Hodorkovski Slika nije dostupna Teško mu pada jutarnje buđenje Putinu teško pada buđenje pa vraća zimsko računanje vremena

"Pojavile su se nove države, proces njihovog priznanja može dugo trajati, ali naše stajalište se neće promijeniti " dodao je.

Niti jedan zemlja, čak niti među saveznicama Moskve, nije do sada priznala neovisnost dviju republika, iako su izrazile podršku ruskim akcijama u Gruziji.

U intervjuu uoči izvanrednog summita EU na kojem će se u Bruxellesu razgovarati o mjerama prema Moskvi, Medvedev je dao na znanje da ga ne zastrašuju sankcije i naglasio da Rusija uvijek može odvratiti istom mjerom.

"Rusija ne želi konfrontaciju s bilo kojom zemljom. Rusija ne planira ni dovesti se u izolaciju. Rusija će, koliko je god moguće, razvijati svoje odnose s Europom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama", rekao je Medvedev kako je prenijela agencija Ria.

"Svatko međutim mora shvatiti da ako netko nastupi agresivno, mora računati da će dobiti i odgovor", upozorio je Medvedev.

"Ne podupirem sankcije... ali ako smo primorani, mi smo u stanju poduzeti takvu vrstu mjera", kazao je Medvedev uzvraćajući na prijetnju EU da će Rusiji zbog krize u Gruziji nametnuti sankcije, prenosi agencija Interfax.

Medvedev je također odbio svjetski sustav u kojem sve odluke donosi samo jedna zemlja, makar bila tako velika kao Sjedinjene Države, te zaključio da je takav sustav nestabilan i donosi prijetnje sukobima.

Ruski predsjednik također je naglasio kako postoje dijelovi svijeta u kojima Rusija ima "privilegirane interese", aludirajući time ponovno na stajalište Kremlja da neće prihvatiti ekspanziju NATO-a na područja koja se tradicionalno nalaze u ruskoj sferi interesa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene