Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliskoistočna konferencija

Međunarodna zajednica će prihvatiti samo dogovoreno rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 70 zemalja ponovilo je u nedjelju na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Parizu da se zauzima za rješenje s dvije države, palestinske i izraelske, te upozorilo da neće priznati jednostrana djelovanja koja bi ugrozila rješenje postignuto pregovorima, posebice o pitanju granica i statusa Jeruzalema.

U završnom priopćenju sudionici pariške konferencije zahtijevaju od Izraelaca i Palestinaca da dokažu svoja zalaganja za rješenje o dvije države, da se suzdrže jednostranih djelovanja koja bi ugrozila rezultat pregovora, posebice o granicama, Jeruzalemu i izbjeglicama.

Pročitajte i ovo Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno" Demonstracije Podržali ih predsjednikovi sinovi Deseci tisuća ljudi prosvjedovali u Turskoj: "Smrt Izraelu, van iz Palestine"

Ta poruka stižu u vrlo eksplozivnom ozračju, dok se rješenje o dvije država čini daljim nego ikada, blizu 70 godina nakon osnivanja Izraela i početka sukoba. Poruka stiže pet dana prije stupanja na vlast američke administracije koja je zauzela jaka proizraelska stajališta.

U priopćenju se pažljivo izbjegava spominjati sporni plan budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da premjesti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Trump je tijekom kampanje obećao priznati Jeruzalem prijestolnicom Izraela i u taj grad premjestiti svoje veleposlanstvo.

Takva odluka bi bila protivna i stajalištu UN-a koji se zalaže da se status Jeruzalema, grada što ga i Palestinci žele za prijestolnicu svoje buduće države, riješi pregovorima.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je na konferenciji za novinare ocijenio da bi premještanje veleposlanstva predstavljalo provokaciju.

Ranije je upozorio protiv plana koji bi imao krajnje teške posljedice. Ayrault je također ponovio da su temelj rješenja sukoba granice iz 1967. i rezolucije Ujedinjenih naroda, pozivajući se na tekstove koji pozivaju Izrael da se povuče s teritorija okupiranih nakon šestodnevnog rata 1967. godine.

Američki državni tajnik John Kerry je pozdravio uravnoteženi tekst koji upozorava protiv palestinskog poticanja na nasilje.

On je također potvrdio da je u nedjelju telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netayahuom da bi ga "umirio". Netanyahu je neprestano kritizirao francusku inicijativu i nazvao ju podvalom.

Nova međunarodna konferencija će biti održana do kraja godine kako bi se utvrdio napredak u procesu, navodi se u završnom priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene