444137
444137
444137
444137
444137

VELIKA AKCIJA KOALICIJE Pripremaju oslobađanje Mosula u Iraku i Rake u Siriji

  • , 21.07.2016., 22:12
  • Autor:
  • komentara

Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države (IS) koja se pod predsjedanjem Sjedinjenih Država sastala u Washingtonu, priprema oslobađanje Mosula u Iraku i Raqe u Siriji, dviju džihadističkih baza.

 
 
 
 
Mosul (Foto: AFP)
Mosul (Foto: AFP)

"Sada je pred nama oslobađanje Mosula", rekao je američki predstavnik u koaliciji, Brett McGurk pred ministrima vanjskih poslova i obrane četrdesetak zemalja koji su stigli u Washington na poziv Johna Kerryja i Ashtona Cartera.

No Mosul, grad s dva milijuna stanovnika u kojemu je IS u ljeto 2014. proglasio svoj "kalifat" bit će i dosad "najsloženija" operacija oslobađanja za iračke snage, upozorio je McGurk.

Po riječima europskog dužnosnika sudionika sastanka u Washingtonu, nedavno oslobađanje Falluje i zračne baze Qayare, mostobrana važnog u ofenzivi na Mosul, bilo je "brže nego se predviđalo" u prvim vojnim planovima koalicije.

No koalicija se sada brine što će se događati tijekom i nakon oslobađanja grada sa sunitskom većinom, ali i s brojnim manjinama.

"Ne možemo dopustiti da stabilizacijski napori" u Iraku "kasne" za sadašnjim vojnim uspjesima koalicije, istaknuo je Carter, američki ministar obrane.

"Moramo potaknuti sve strane (u Iraku) da zanemare svoje razlike", naglasio je McGurk, pozivajući koaliciju da "snažno diplomatski djeluje" među Iračanima.

Usprkos optimizmu u vojnu pobjedu nad džihadistima, saveznici su veoma oprezni u vezi s vremenskim rasporedom ofenziva. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se