Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Masakr na američkom sveučilištu, 33 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U oružanom incidentu koji se jučer dogodio na Tehničkom sveučilištu Virginije, u gradu Blacksburgu, ubijeno je 33 osobe, većinom studenti, a 20 ih je ozlijeđeno, od kojih su mnoge u kritičnom stanju. U video prilogu se nalazi amaterska snimka s mjesta zločina.

Broj smrtno stradalih mogao bi se i povećati, jer među dvadesetak ranjenih ima onih koji su u kritičnom stanju, izvijestile su američke TV mreže pozivajući se na policijske, bolničke i sveučilišne izvore.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen je Muškarac (32) prijetio starijem članu obitelji (65) pa ga teško ozlijedio Ukrajinci napali Rusiju Krim, Krasnodar, Belgorod Ukrajina ispalila na Ruse američke projektile: U napad poslali i 60 kamikaza, eksplozije u rafineriji

TV postaje emitiraju video snimku, snimljenu kamerom s mobitela, na kojoj se vidi inženjerska zgrada Norris Hall u kojoj je izvršen pokolj, a zabilježeno kretanje policajaca i drugih osoba oko zgrade i čuje se ispaljivanje više desetaka hitaca.

Incident u sveučilišnom kompleksu Virginia Techa, u kojem je smješteno 2.600 studenata, počeo je oko 07:15, po istočnoameričkom vremenu, u objektu West Ambler Johnston u kojem stanuje oko 900 studenata, gdje je u pucnjavi ubijena jedna osoba. 

Navodno se radilo o sukobu u kojem je mladić ustrijelio djevojku.

Dva sata poslije, napadač je u učionicama inženjerske zgrade Norris Hall ubio 20 osoba, a 28 ranio, rekao je šef policije Virginia Techa W. R. Flinchum. 

Broj žrtava kasnije je narastao, kada su neki od teško ranjenih podlegli ozljedama.

Zbog dvosatnog razmaka između dva incidenta, postavlja se puno pitanja oko pravodobne intervencije policije i odluka uprave sveučilišta.

Studenti Virginia Techa u izjavama za TV mreže navode kako su nakon prvog incidenta e-mailom obaviješteni da budu oprezni kada idu na nastavu, sugerirajući kako je umjesto toga nastavu trebalo otkazati pa bi se izbjegla tragedija koja je uslijedila. Sveučilište je kasnije zatvoreno.

"Danas je sveučilište pogođeno tragedijom golemih razmjera. Sveučilište je šokirano i istinski užasnuto", izjavio je rektor
sveučilišta Virginia Tech Charles Steger.

Prema navodima iz policijskih izvora "napadač je mladi Amerikanac, azijatskog podrijetla koji je bio naoružan s dva poluatomatska pištolja kalibra 9 mm, i koji si je sam oduzeo život".

Studentica Annie Kaizer izjavila je za MSNBC da je napadač imao oko 20 godina, azijskog izgleda, da je nosio pancirni prsluk, te da je vjerojatno bio student ili bivši student.

Student Doug Lewandoyski kazao je za ABC News kako je napadač navodno lancem zatvorio vrata zgrade Norris Hall da nitko ne bi mogao pobjeći.

Studentica Elana Haffet, ispričala je za MSNBC kako su u njezinoj učionici čuli pucnjavu i zabarikadirali vrata, kako bi se zaštitili od napadača.

Jedan student, koji je ranjen u ruku, opisao je kako je napadač ušao u njihovu učionicu i ništa ne govoreći, nasumce pucao, nakon čega je izašao. 

On i drugi studenti potom su zabarikadirali vrata, kako se ne
bi vratio, a napadač je potom pucao kroz vrata, rekao je taj student.

Sveučilište Virginia Tech u posljednih je nekoliko tjedana primalo prijetnje bombom, a posljednju od njih u petak 13. travnja, izvijestila je Tv Fox News.

Bush: Pokolj studenata u Virginiji "užasna tragedija"

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak kako je ubojstvo 33 osobe, većinom studenata, na Tehničkom sveučilištu Virginije u Blakscburgu, "užasna tragedija" koja je pogodila svaku američku učionicu i zbog koje cijela Amerika žali s onima koji su izgubili najbliže. 

"Škola treba biti mjesto sigurnosti, utočišta i učenja. Danas je to utočište narušeno i učinak toga osjetio se u svakom američkoj učionici i svakoj američkoj zajednici. Danas naša zemlja žali s onima koji su izgubili voljene u Virginia Techu", rekao je Bush u izjavi povodom tragičnog pokolja.

Američki predsjednik najavio je da će "administracija učiniti sve što može oko istrage, te lokalnim snagama reda i lokalnoj zajednici pomoći sa svime što može u ovim danima žalosti". Obiteljima žrtava, studentima i profesorima i cijeloj sveučilišnoj zajednici izrazio je sućut.

U Predstavničkom domu i Senatu zastupnici su minutom šutnje odali počast žrtvama pokolja.

Riječ je o najtežem oružanom incidentu u povijesti američkog
školstva, nakon ubojstva 16 studenata na sveučilištu Texas u Austinu 1966., koji je počinio Charles Whitman, i pokolja u srednjoj školi u Columbineu u državi Colorado, 20. travnja 1999., u kojem je ubijeno 13 učenika i profesora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene