Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred izbore

Maduro vodi Venezuelu dublje u ponor: SAD najavio sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz opće štrajkove na razini čitave države, masovne prosvjede, kritike oporbe i inozemnih vlasti, i SAD je prije nedjeljnih izbora koji bi u Venezueli mogli izbrisati posljednje tragove demokracije odlučio napraviti još jedan korak – sankcije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je u srijedu da drži sve mogućnosti oko Venezuele na stolu, uključujući i sankcije nad njezinim naftnim sektorom ako predsjednik Nicolas Maduro provede najavljene planove o formiranju ustavotvorne skupštine čiji bi članovi trebali biti izabrani u nedjelju.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Oko crnog zlata Izbjegnut novi rat u svijetu: "Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima"

"Svi koji budu izabrani u novu ustavotvornu skupštinu trebaju znati da ih njihova uloga u potkopavanju demokratskog procesa i institucija u Venezueli može dovesti na metu potencijalnih američkih sankcija", objavio je ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju, u kojem je objavljeno da je SAD uveo sankcije protiv 13 sadašnjih i bivših venecuelskih dužnosnika vlade, vojske i državne naftne tvrtke PDVSA.

"Kao što pokazuju naše sankcije, SAD stoji uz venezuelski narod u svom nastojanju da im se zemlja obnovi kao puna i prosperitetna demokracija", priopćeno je iz ministarstva.

"Sve se opcije pažljivo proučavaju i analiziraju", priopćio je ranije američki dužnosnik koji je kazao da će, ako Maduro provede svoje planove o nedjeljnom izboru, uslijediti "snažan i brz ekonomski odgovor" Sjedinjenih Država.

Nova (Madurova) Venezuela

Nova Madurova skupština imala bi ovlasti za promjenu ustava i praktički bi time zaobišla postojeći parlament u kojem većinu ima oporba. Maduro tvrdi da je to tijelo potrebno kako bi se vratio mir u Venezuelu nakon četiri mjeseca nasilnih sukoba između vlasti i oporbe u kojima je dosad poginulo više od stotinu ljudi.

Državljani Venezuele pozvani su da u nedjelju izađu na birališta i da glasuju za formiranje novog zakonodavnog organa, takozvanu Konstitutivnu skupštinu. Za formiranje Skupštine na raspolaganju je 545 mjesta, a oni koji će biti izabrani zamijenit će članove i funkciju trenutne Narodne skupštine – koju u većini kontrolira oporba odnosno protivnici predsjednika Nicolasa Madura.

Novoizabrana Skupština preoblikovala bi ustav iz 1999. godine, kamen temeljac "Bolivarske revolucije" bivšeg predsjednika Huga Chaveza, koji je tim ustavom produljio predsjedničke mandate i omogućio neograničene ponovne izbore istog predsjednika.

Oporba se ne predaje

Predstavnici oporbe i čelnika Venezuele u inozemstvu izjasnili su se za sprječavanje formiranja takva političkog organa, rekavši kako će se tim činom izbrisati i posljednji tragovi demokracije u državi.

Opozicija je organizirala dvodnevni opći štrajk usprkos glasanju. Tvrtke diljem Caracasa bile su zatvorene prvog dana štrajka u srijedu pošto su barikade blokirale ulice prenosi CNN.

Kritičari predsjednika Madura 16. srpnja održali su i neslužbeno glasovanje kako bi pokazali mišljenje javnosti. Više od 7 milijuna Venezuelaca – gotovo 40 % glasačke populacije – odbacilo je glasačke listiće Madurova prijedloga za neobvezujući referendum. Najavili su bojkot nedjeljnjih izbora te da će odbiti priznati rezultate ako se izbori održe.

Evakuacija obitelji zaposlenika veleposlanstva SAD-a

Zbog produbljivanja krize američka vlada je naredila je evakuaciju članova obitelji zaposlenika u veleposlanstvu u Caracasu. Odobren je i dobrovoljni odlazak bilo kojeg člana osoblja veleposlanstva u Caracasu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene