Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madrid: Potvrđene optužnice za 29 optuženika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko je pravosuđe danas potvrdilo optužnice za 29 osoba koje se terete da su sudjelovale u islamističkim atentatima u Madridu 11. ožujka 2004. godine kada je poginula 191 osoba, a 1.900 ih je bilo ranjeno.

Sud za pitanja terorizma u Madridu je u odbacio žalbe koje su podnijela 29 optuženika kao i žalbu antiterorističkog tužilaštva koje je tražilo otežavanje stupnja odgovornosti za neke od optuženika. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračna pozadina Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu"

Suđenje odgovornima za atentate u Madridu, a radi se većinom o radikalnim marokanskim islamistima koji žive u Španjolskoj, trebalo bi početi krajem siječnja ili početkom veljače. 

Predviđa se da bi moglo trajati šest mjeseci. Kazna za osobe koje su osuđene zbog terorizma u Španjolskoj je ograničena na 40 godina. 

Petnaestorica od 29 optuženika su Marokanci, devet ih je Španjolaca, dva su Sirijca, jedan je Libanonac, jedan Egipćanin i jedan Alžirac. 

Tužitelj Juan del Olmo je ocijenio da je atentate izvela lokalna islamistička ćelija inspirirana al-Qaidom. 

On je u optužnici, koja broji 1.471 stranicu, odgovornost prebacio na Islamsku skupinu marokanskih boraca koju se smatra "glavnim predstavnikom salafističkog džihadskog pokreta" u Španjolskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene