Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lukašenko i Putin o cijeni plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje povećanja cijene plina bit će središnja tema današnjeg razgovora u Moskvi ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova bjeloruskog kolege Aleksandera Lukašenka, izvijestile su agencije.

"Nakon sastanka bi trebalo biti poznato hoće li Rusija 1. siječnja 2007., prekinuti isporuku plina Bjelorusiji", piše list Kommersant. Izvjestija, list blizak ruskim vlastima, inzistira "na potrebi postizanja sporazuma o povećanju cijene plina koji se isporučuje Minsku, a govori se o iznosu od 150 eura za 1.000 m3, kako bi se "izbjegla kriza na području energetike".

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Svi nas zaobišli Je li Hrvatska zakasnila na 'vlak' za ruski plinovod?

Ruski je tisak općenito pesimističan u pogledu mogućnosti da se Lukašenko i Putin dogovore o ovom važnom pitanju. Bjeloruska državna plinovodna mreža Beltransgaz bit će u središtu pregovora, jer postoji mala mogućnost da ruski plinski gigant Gazprom prihvati manje drastično povećanje cijena u zamjenu za preuzimanje kontrole nad Beltransgazom koji prema Europi isporučuje 20 posto ruskoga plina.

"Glavno je pitanje je li Aleksander Lukašenko spreman Gazpromu dati kontrolu nad plinovodnom mrežom Beltransgaz koji prema Europi šalje 20 posto ruskoga plina, pod prihvatljivim uvjetima za plinski monopol", piše Kommersant.

Nezavisimaja Gazeta ocjenjuje da "bjeloruski predsjednik bez sumnje neće lako predati Beltransgaz Rusiji, jer bi to značilo da zauzvrat neće dobiti obećanje o spornom pitanju cijene plina i izvoznih dadžbina na naftu, oko kojih su i nastale napetosti koje bi mogle dovesti do uništenja carinske unije, ali i politike između dviju zemalja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene