Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi nas zaobišli

Je li Hrvatska zakasnila na 'vlak' za ruski plinovod?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je Jadranku Kosor u Moskvu, a jedna od tema posjeta svakako bi mogao biti i dogovor oko zajedničkog posla na plinovodu čime bi Hrvatska osigurala bolju energetsku i gospodarsku budućnost. No, jesmo li zakasnili?

Susret s Putinom i najavljeni prvi službeni posjet na relaciji ruske i hrvatske vlade velik su pomak u politici Jadranke Kosor. Nekad oštra protivnica ruskog naftovoda Družba Adria sada je spremna ubaciti se u ruski plinovod. 'Naravno da smo razgovarali o distribuciji plina, tj. plinovodu Južni tok i ja sam iznijela naše zanimanje da veći dio tog pravca ide preko Hrvatske', kazala je Kosor.

Pročitajte i ovo Baku Veliki planovi Hrvatska se plina ne odriče, gorivo budućnosti je na čekanju? Okreće se ''zemlji vatre'' Plin, ilustracija - 2 Energetska kriza Filipović otkrio velike planove i poručio: ''Hrvatska je sigurna što se tiče opsrkbe plinom"

Sigurnost u opskrbi plinom

Za hrvatske građane to bi značilo puno, a ponajprije sigurnost u opskrbi plinom i izbjegavanje kriza poput prošlogodišnje. 'To zapravo znači da ćete u tim momentima kada vam treba plin imati dovoljno za građanstvo i za industriju. To je veliki značaj i za razvoj industrije i gospodarstva i zato je to dobra vijest', kazao je Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti.

No, ne treba se prerano veseliti. Ključno je pitanje jesmo li zakasnili? Naime, ruski naftovod Družba Adria odbijali smo godinama dok Rusi nisu izgubili interes, a slično je i s ruskim plinovodima. 'Postoji bojazan kako bi kupovanje energenata od jedne skupine država značila minuse u vanjskopolitičkim odnosima Hrvatske, no to su sve mitovi koji su vrijedili možda za vrijeme hladnoga rata, ali danas više ne vrijede', kazao je Cvrtila.

Hrvatska ispala s plinovodnih karata

Ruske smo prijedloge godinama diplomatski odbijali. Tako smo s vremenom nakon Družbe Adrie ispali i iz dvije plinovodne karte. Plinovod Nabucco kao europska alternativa Rusima koja plin dovodi iz Azerbajdžana i Turkmenistana zaobišao je Hrvatsku. Ispali smo i iz prvobitne varijante ruskog plinovoda Južni tok iz kojeg profitiraju naši susjedi Srbi, Mađari ali i Slovenci. Rusi još nisu definitivno zaključili kartu Južnoga toka pa za Hrvatsku još ima šanse. O plinu i nafti hrvatska je do sada pregovarala s Libijom i katarskim emirom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene