Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobri savjeti

Lozinke koje NIKAKO ne biste smjeli koristiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreiranju bankovnih online računa i stvaranju sigurnih lozinki često ne posvećujemo dovoljno pažnje. No, možda je vrijeme da ipak promijenite vašu lozinku i budete pažljiviji u kreiranju novih kako ne biste postalim žrtvom krađe.

Gotovo svaka banka koja će vam izdati kreditnu karticu, pružit će vam mogućnost otvaranja online računa izravno putem njihove web stranice. S online računom možete se logirati i plaćati vaše račune čak i na dan njihova dospijeća, možete provjeravati trenutno stanje računa, vidjeti najnovije podatke o naplatama, pregledati nedavne transakcije, ažurirati adresu za naplatu ili zatražiti prijenos sredstava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTETA PREKO 10 TISUĆA KUNA Radio na rezervacijama: Turistima krao brojeve kartica pa kockao u online kladionicama Slika nije dostupna Istraživanje o sivoj ekonomiji Preferiraju li Hrvati gotovinu ili kartice i gdje se najčešće ne izdaju računi?

Tijekom registracije trebat ćete kreirati korisničko ime i lozinku s kojom ćete se kasnije ulogirati u vaš račun. Ukoliko ste se već pokušali registrirati, znat ćete koliko nam mukotrpno to nekada zna biti. Iako nam web zahtjevi nalažu da kreiramo što sigurniju lozinku, često nam se neda razmišljati pa kreiramo lozinku koju sigurno nikad nećemo zaboraviti. Skrenite pažnju na kreiranje lozinski za vaše bankovne račune jer bi vam se vaša lijenost i nedostatak inspiracije kad tad mogli obiti u glavu kada vam hakeri otkriju lozinku i provale u račun. 

Ovo su lozinke koje biste trebali izbjegavati:

12345678 ili abcdefg
Kvalitetne lozinke sadrže izmiješane i brojeve te velika i mala slova. Svakako izbjegavajte nizove slova ili brojeva, čak i u obrnutom smjeru. Takve je lozinke uvijek lako pogoditi..

Capitalone123 ili quicksilver
Mislite da je ime izdavatelja kartice ili ime kreditne kartice dobra ideja za vašu novu lozinku? E, pa varate se. Još ako imate istu strategiju stvaranja lozinki za sve vaše račune, hakerima ste olakšali proces krađe s vašeg računa. Budite malo kreativniji.

Password
Zadnjih nekoliko godina najpopularnija lozinka bila je ''password''. No, to je i jedan od prvih pokušaja koje će hakeri utipkati ne bi li provalili u vaš račun. Dodavanje brojeva ili slova na kraj lozinke kao što je npr. ''pasword1'' ne čini je ništa više sigurnijom. Izbjegavajte ovu lozinku. 

OVAKVE lozinke su budućnost!

Qwerty or asdfgh
Na prvi se pogled ove lozinke i ne čine tako loše, ali kada bacite pogled na vašu tipkovnicu vidjet ćete da se ta slova nalaze jedno do drugog i da hakerima neće zadati previše glavobolje kako bi ih pogodili.

Sally0825
Ako se zoveš Sally i ako je tvoj rođendan 25. 8., ovo je jako loša lozinka koju bi mogao pogoditi svatko tko vas pozna. Pogotovo ako je ta informacija dostupna na društvenim mrežama kao što su Facebook ili Twitter. Hakerima je najmanji problem provjeriti kada vam je rođendan i zatim vam provaliti u račun.

VolimMarka
Imena kućnih ljubimaca, djece, supružnika i najboljih prijatelja loš su izbor za lozinku vašeg bankovnog računa. Ne uključujte ih u vaše lozinke. Umjesto toga, budite kreativniji i osmislite neku frazu koja je samo vama poznata i koju hakeri neće sigurno provaliti.

Ako ste npr. vašu suprugu upoznali u knjižnici 16. ožujka 1989. godine fraza može zvučati 'Upoznao Mariju u knjižnici 16.ožujka 1989'. Od prvih slova riječi možete napraviti kvalitetnu lozinku koju nitko neće moći provaliti - UMuk16o89. Takvu će lozinku i najspretniji hakeri teško pogoditi. 

Kvalitetne su lozinke dugačke, imaju velika i mala izmiješana slova te brojeve ili simobole, ili oboje. Vaša lozinka ne bi smjela sadržavati vaše ime, korisničko ime ili pak imena vaših voljenih. Također, kvalitetne lozinke ne bi smjele  uključivati cijele riječi. 

Jedini je problem što je komplicirane lozinke teško zapamtiti, ali ako ih zapišete na neko tajno mjesto, to ne bi trebalo biti problem. Ali pazite, ne čuvajte lozinku i korisničko ime na istome mjestu i ne označavajte ih kao ''lozinka''. Ne koristite isto korisničko ime i lozinku za sve račune koje imate jer ako hakeri provale u jedan račun, lako će provaliti i u ostale, prenosi Credit.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene