Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori u BiH

Prevlast nacionalnih stranaka: 'Nije velika pobjeda no jeste pobjeda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na općinskim izborima održanim u nedjelju u Bosni i Hercegovini koalicije okupljene oko vodećih nacionalnih stranaka ostvarile su uvjerljive pobjede, proistječe iz prvih neslužbenih rezultata objavljenih iza 22 sata iz stranačkih stožera.

Riječ je o blokovima okupljenim oko Hrvatskog narodnog saveza (HNS) koji predvodi HDZ BiH, bošnjačkoj koaliciji koju čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) te o bloku oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto u stranačkoj središnjici u Mostaru objavila je kako su osvojili vlast u 18 općina dok su ranije imali vlast u njih 14.

Kazala je kako pobjedu očekuju i u Stocu gdje je došlo do prekida glasovanja zbog izgreda.

Koalicija SDA-SBB objavila je kako je pobijedila u najmanje 33 od 74 općine koliko ih ima u Federaciji BiH odnosno kako su osvojili vlast i u sarajevskoj općini Centar gdje je godinama na vlasti bio SDP BiH.

"Nije velika pobjeda no jeste pobjeda", kazao je u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ocijenio je kako je izborni dan prošao uglavnom u demokratskom ozračju, a da se o zbivanjima u Stocu traži cjelovita istraga.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potvrdio je kako je ta stranka zadržala vlast u Tuzli gdje je na vlasti neprekidno od 1992. godine. Ta je stranka osvojila vlast u ukupno sedam općina u FBiH.

U Republici Srpskoj prevlast je uvjerljivo na strani Dodikovog SNSD-a. On je u Banjoj Luci proglasio "veličanstvenu pobjedu", dodajući kako su uspjeli dobiti vlast u 11 općina više nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

U Srebrenici se navodno vodi mrtva utrka između bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića i srpskog Mladena Grujičića.

Fikret Abdić proglasio je pak pobjedu u utrci za načelnika općine Velika Kladuša. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene