452165
452165
452165
452165
452165

BiH: U Stocu zbog tuče prekinuti izbori, u ostalim općinama glasovanje bez zapreka

  • , 02.10.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Nedjeljni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini uglavnom su protekli bez poteškoća no problemi su se javili u općini Stolac u istočnom dijelu Hercegovine gdje je zbog incidenata uključujući i fizičke sukobe glasovanje u popodnevnim satima prekinuto, potvrdili su nevladini promatrači i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

 
 
 
 
Birač na izborima u BiH (Foto: AFP)
Birač na izborima u BiH (Foto: AFP)

"Ranije je bilo minornih poteškoća no sve su zasjenila zbivanja u općini Stolac", kazao je novinarima u Sarajevu oko 17 sati predsjednik SIP-a Ahmet Šantić.

Kazao je kako u SIP-u mogu potvrditi da je jedan od kandidata na izborima fizički napao predsjednika općinskog izbornog povjerenstva.

"Dva člana izbornog povjerenstva morala su potražiti liječničku pomoć", kazao je Šantić potvrdivši kako je zbog svega morala intervenirati policija.

Policija Hercegovačko-neretvanske županije potvrdila je kao je u Stocu došlo do izgreda uključujući i fizičke obračune s članovima biračkih odbora zbog čega je glasovanje prekinuto.

U Stolac je poslana i postrojba posebne policije iz Mostara jer je stanje ocijenjenio napetim.

"Izborni proces u Stocu je praktično prekinut", kazao je Šantić no nije mogao precizirati hoće li se glasovanje ponoviti.

Sarajevski mediji objavili su informacije iz anonimnih bošnjačkih izvora koji su krivnju prebacili na odluku da se u Stocu dopusti glasovanje osoba a koje su kao identifikacijski dokument imale hrvatsku putovnicu iako je uputa SIP-a bila da se glasovati može samo s nekim od osobnih dokumenata izdanih od tijela vlasti BiH. Zbog toga je Salmir Kaplan, bošnjački kandidat za načelnika općine fizički napao i ozljedio predsjednika lokalnog izbornog povjerenstva Ivana Perića.

Član SIP-a Vlado Rogić kazao je kako su maskirane osobe nakon sukoba jednostavno zaplijenile i odnijele neke od kutija s glasačkim listićima što je ugrozilo regularnost cijelog izbornog procesa. Za krađu glasačkog materijala predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Stolac je jedna od neuralgičnih općina u kojoj su svo poratno vrijeme vidljive napetosti između hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Šantić je kazao kako su u svim drugim općinama izbori protekli mirno i bez izgreda.

Prema podacima SIP-a do 15 sati glasovalo je nešto više od 36 posto od ukupnog broja od 3,2 milijuna upisanih birača.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati a prvi rezultati izbora za načelnike i gradonačelnike 141 općine i grada te za nešto više od tri tisuće opčinskih i gradskih vijećnika trebali bi biti objavljeni oko ponoći. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se