Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Održano savjetovanje o granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prostorijama slovenskog parlamenta danas je održano savjetovanje o problematici slovensko-hrvatske granice na kojemu su svoje ideje predstavili i autori "novog zemljovida" što ga je prošlog mjeseca izdao "Zavod 25. lipnja" čiji je direktor Marjan Podobnik.

Savjetovanje je održano na inicijativu nekih članova Državnog vijeća, državnog "senata" od 40 članova koji nema zakonodavnu nego savjetodavnu ulogu i koji povremeno organizira savjetovanja i tribine o temama od društvenog i političkog interesa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Govoreći o problematici hrvatsko-slovenske granice, Podobnik (nekoć utjecajni slovenski političar i predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) koja djeluje kao populističko krilo u okviru Slovenske pučke stranke) je rekao da slovenska politika ni sadašnja vlada nisu napravile što su mogle da bi se riješilo pitanje granice s Hrvatskom te pozvao slovensko političko vodstvo na odlučnije djelovanje. Predložio je kao prvi korak donošenje parlamentarne rezolucije o graničnoj problematici koja bi poslužila kao polazišna osnova za slovenske pregovarače ili za međunarodnu arbitražu.

Podobnik je rekao da slovenska vlada onemogućava raspravu stručnjaka u kojoj bi se suočili argumenti u vezi s granicom u Istri, te tako zapravo djeluje jednako kao i hrvatska strana iako su argumenti o granici, po njegovim riječima, na strani Slovenije.

Podobnik je rekao da je Slovenska pučka stranka još 1998. godine, kad je on bio potpredsjednik u bivšoj vladi Janeza Drnovšeka, izdala zbornik o granici u Istri i upoznala javnost s različitim aspektima granične problematike. 

"Zavod 25. lipnja" podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali ne pristajemo na hrvatske teritorijalne težnje na račun Slovenije, rekao je Podobnik, dodajući da je vlada slovenskog premijera Janeza Janše izolirala civilne udruge koje žele dati svoj doprinos rješenju granične problematike, te da ona ni u kojem slučaju ne bi smjela pristati na podjelu Piranskog zaljeva i rješenje po kojemu ne bi imala slobodan izlaz na otvoreno more, te da je spreman organizirati referendum o ulasku Hrvatske u EU ako se hrvatske "teritorijalne težnje" nastave.

Tim Podobnikove udruge koji je radio na izradi "novog zemljovida" ponovio je svoja stajališta o tome kako bi "pravedna granica" između Slovenije i Hrvatske u Istri trebala izgledati, te uputio poziv slovenskom vodstvu da ujedini stajališta za pregovore s Hrvatskom.

U prijedlogu parlamentarne rezolucije, koja je predstavljena na skupu, traži se da Slovenija inzistira na "stanju 25. lipnja 1991. godine". Spominje se i navodni "hrvatski povijesni dug" prema Slovencima, s tezom da su nakon II. svjetskog rata mnogi etnički Slovenci ostali na talijanskom teritoriju, dok je "na račun Slovenije Hrvatska dobila Istru".

Na savjetovanju je govorio i koparski advokat Danijel Starman, predsjednik jedne od udruga koje se bore za načelo "pravedne slovensko-hrvatske granice" u Istri.

Starman, koji je i član izvršnog odbora Nove Slovenije (NSI), jedne od četiriju stranaka u vladajućoj koaliciji Janeza Janše, posebno je apelirao na slovenskog premijera da na granici s Hrvatskom uspostavi stanje koje je bilo prilikom osamostaljenja dviju država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene