Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Rusiji

Jesu li zbog ovog vagnerovci odustali od puča samo nekoliko sati od ulaska u Moskvu? Objavljene najnovije procjene o broju pobunjenih plaćenika

Povlačenje Wagnera nakon pokušaja marša na Moskvu
Povlačenje Wagnera nakon pokušaja marša na Moskvu Foto: Afp
Vikend je u Rusiji obilježio pokušaj državnog udara plaćeničke organizacije Wagner. Pobuna vagnerovaca naglo je započeta, a jednako je tako i okončana, zbog čega se postavlja pitanje zašto je Jevgenij Prigožin, čelnik te organizacije, naizgled odjednom odustao od puča.

Zašto je Jevgenij Prigožin, čelnik plaćeničke organizacije Wagner, odjednom odustao od puča koji je tijekom vikenda izazvao kaos u Rusiji?

Prema najnovijim informacijama, obiteljima vođa Wagnera zaprijetile su ruske obavještajne službe, za Telegraph su rekli izvori iz britanskih sigurnosnih službi. Osim toga, procjenjuje se da je u "maršu pravde" sudjelovalo 8000 plaćenika, a ne njih 25.000, kako su tvrdili čelnici organizacije, zbog čega bi bilo teško zauzeti glavni grad Rusije.

Prigožin je svoje vojnike opozvao u trenutku u kojem bili samo nekoliko sati od Moskve. Iz Kremlja je tada objavljeno da je postignut dogovor prema kojem čelnik Wagnera oslobođen optužbi za izdaju, ali je prognan u Bjelorusiju.

Međutim, čelnik Wagnera o tom se dogovoru još nije oglasio niti je poznato gdje se on trenutačno nalazi. Nije poznata ni budućnost ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, čiju je smjenu tražio šef Wagnera, koji se jutros prvi put od pobune pojavio u javnosti. Neki analitičari iz njegova posjeta iščitavaju da ga Putin ne namjerava smijeniti.

Sastanak Stoltenberga s predsjednikom Litve

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastat će se u ponedjeljak u Vilniusu s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom u sklopu priprema za samit NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve. Ključna tema sastanka bit će rat Rusije protiv Ukrajine.

Predsjednik Nauseda skrenuo je pozornost na dogovor u čijem je postizanju posredovala Bjelorusija kako bi se smirila kriza, a prema kojem šef Wagnera Jevgenij Prigožin odlazi u egzil u Bjelorusiju.

Pročitajte i ovo Suleman i Shahzada Dawood Obiteljska tragedija Potresna ispovijest žene koja je u Titanu izgubila dijete i muža: ''Za sve je kriva Rubikova kocka''

Bjelorusija graniči s Litvom, članicom NATO-a. Litva također graniči s Kalinjingradom, ruskom eksklavom na Baltičkom moru. Nauseda je upozorio da su Prigožinova prisutnost u Bjelorusiji i previranja u Rusiji doveli regiju u opasnu situaciju.

"Ovdje ne govorim samo o Litvi, nego o NATO-u u cjelini", rekao je Nauseda, a prenio litavski radio.

"Imamo posla s velikom državom, nuklearnom državom, a svaki unutarnji nemir neizbježno ima posljedice na sigurnost okolnih država", rekao je Nauseda misleći na Rusiju.

Rekao je da zasad nema informacija o tome je li šef Wagnera već u Bjelorusiji, zemlji koja je blisko povezana s Rusijom.

Najavio je da će Litva rasporediti više obavještajnih resursa za procjenu "političkih i sigurnosnih aspekata" u Bjelorusiji.

Bivši šef CIA-e poslao upozorenje Prigožinu

Bivši direktor CIA-e i umirovljeni general David Petraeus poslao je upozorenje Prigožinu referirajući se na broj istaknutih Rusa koji su umrli u nejasnim okolnostima, pri čemu je određeni broj njih poginuo nakon pada kroz prozor, pogotovo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

''Prigožin je sačuvao svoj život, ali je izgubio vagnerovce'', rekao je Petraeus za CNN i dodao: ''Trebao bi biti vrlo oprezan oko otvorenih prozora u svom novom okruženju u Bjelorusiji.''

Australija šalje pomoć Ukrajini

Australska vlada osigurat će novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 110 milijuna australskih dolara (67,6 milijuna eura), uključujući 70 vojnih vozila za obranu protiv ruske invazije, rekao je premijer Anthony Albanese u ponedjeljak.

Paket će uključivati ​​28 oklopnih vozila M113, 14 vozila za specijalne operacije, 28 kamiona i 14 prikolica.

"Australija je nepokolebljiva u svojoj odlučnosti da osudi ruske postupke i suprotstavi im se te da pomogne Ukrajini u ostvarenju pobjede", rekao je Albanese.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće UN-a Uznemirujući podaci: Ljudi opasnu supstancu troše više nego što se mislilo, a samo jedna od pet osoba ide na liječenje

Australija će također produljiti bescarinski pristup za robu uvezenu iz Ukrajine na daljnjih 12 mjeseci, kako bi podržala njezin oporavak i trgovinske mogućnosti, stoji u priopćenju.

Dodatnim obvezama ukupni doprinos Australije za potporu Ukrajini povećava se na 790 milijuna australskih dolara, uključujući 610 milijuna australskih dolara vojne pomoći.

Albanese je dodao da je novi paket pomoći pripremljen prije vijesti da su plaćenici u subotu nakratko preuzeli kontrolu nad ruskim gradom Rostovom, u jednom od najvećih izazova za vlast predsjednika Vladimira Putina od početka rata prošle godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene