452725
452725
452725
452725
452725

LIJEČNICI U ŠOKU Djevojčica (4) se otrovala kokainom, za dlaku izbjegla smrt

  • , 06.10.2016., 21:05
  • Autor:
  • komentara

Dijete od četiri i pol godine za dlaku je izbjeglo smrt, jer se otrovalo kokainom!

 
 
 
 
Dijete se otrovalo kokainom (Video: Dnevnik Nove TV)
Dijete se otrovalo kokainom (Video: Dnevnik Nove TV)

Drogu je pronašlo kod roditelja. Zagrebačka policija ih je odmah privela te im je određen jednomjesečni pritvor.

Djevojčica od 4 i pol godine zaprimljena je u KBC Sestre milosrdnice u teškom stanju. Nakon obavljenih pretraga, liječnici su ostali u šoku. Dijete je bilo otrovano kokainom.

"Dijete je došlo u relativno teškom stanju poremećene svijseti, ali urednih vitalnih funkcija", rekao nam je Miroslav Harjaček iz Klinike za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica.

Kokain najčešće pogađa živčani sustav. Osim njega, napada srce. Može doći do ubrzanja rada srca, što može dovesti i do puknuća arterije. Ili može doći do jake aritmije i prekida rada srca.

Djetetovi roditelji su ovisnici. Kažu kako su ostatak kokaina bacili u smeće i ne znaju kako je njihova kćer došla do droge. Policija ih je privela, a djevojčica je ostala u bolnici.

"Dijete je dobro i otpušteno je baki prema odluci socijalne službe", kaže Hrjaček.

Centar za socijalnu skrb prvi je koji odlučuje o daljnjoj skrbi za dijete. "Odluku o oduzimanju djeteta hitnom ili žurnom kad postoji ugroza prava djeteta na život, zdravlje ili sl. može donijeti Centar za soc.skrb. To obično bude uz asistenciju policije. Takvu odluku mora u roku 15 dana potvrditi sud", pojašnjava Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Sud pak može donijeti neke od mjera. "Oduzimanje roditelju pravo da živi sa djetetom i da ga odgaja. Ta mjera se u pravilu izriče na godinu dana i može se ponavljati. Za to vrijeme se zapravo roditelji prate. A postoji mjera i lišenja roditeljske skrbi", kaže Milas Klarić.

Ako do te mjere dođe, djetetu se imenuje skrbnik. To može biti netko iz šire obitelji, udomitelj ili dom za djecu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se