Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak puta

VELIK POMAK U LIJEČENJU RAKA 'Ovo je izvanredno, bez presedana u medicini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako još nisu objavljeni detaljni rezultati kliničkih ispitivanja, liječnici tvrde da su poboljšanja viđena kod pacijenata bez presedana.

Znanstvenici su izvijestili o izvanrednom uspjehu terapije u sklopu koje T-stanice imunološkog sustava ciljaju stanice raka. Revolucionarna terapija koja koristi stanice imunološkog sustava kako bi napale metastatske tumore pozdravljena je kao promjena paradigme u liječenju raka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se točan uzrok NJEMAČKA POLICIJA OTVORILA ISTRAGU Tri osobe preminule nakon alternativnog liječenja raka Slika nije dostupna Program 72 sata Uigran tim u Klinici za tumore: U tjedan dana operira se 100 pacijenata

Pacijenti s naprednim rakom krvi, za koje se očekivalo da neće živjeti dulje od pet mjeseci, došli su do potpune remisije, bez bilo kakvih znakova da se bolest vraća, otkrili su znanstvenici.

U sklopu ispitivanja, T-stanice pacijenata (vrsta bijelih krvnih stanica) u laboratoriju su programirane na način da identificiraju i napadnu stanice tumora, a više od 90 posto slučajeva kod ukupno 35 bolesnika s akutnom limfoblastičnom leukemijom otišlo je u potpunu remisiju.

U druga dva klinička ispitivanja koja su uključivala oko 40 pacijenata s ne-Hodgkinovim limfomom ili kroničnom limfocitnom leukemijom, više od 80 posto pacijenata reagiralo je na liječenje. Oko polovica njih bila je u potpunoj remisiji do 18 mjeseci.

Detaljni rezultati kliničkih ispitivanja bit će objavljeni kasnije ove godine, ali o sažecima rezultata raspravljalo se na godišnjem sastanku Američkog udruženja za unapređivanje znanosti, koji je završio jučer.

Poziv na oprez

Specijalisti za rak pozvali su na oprez kada su u pitanju prvi pokušaji terapije T-stanicama, navodeći da terapija nije pomogla svima, kao i da su neki pacijenti iskusili popratne toksične reakcije i umrli. Međutim, rekli su i da su poboljšanja viđena kod nekih pacijenata, kojima nije pomogao niti jedan drugi način liječenja, bez presedana.

Doktor Stanley Riddell iz centra za istraživanje raka u Seattleu rekao je da se većini sudionika ispitivanja davalo dva do pet mjeseci života.

'Ovo je izvanredno, bez presedana u medicini da budem iskren - dobiti ovako pozitivnu stopu kod pacijenata s uznapredovalim rakom', poručio je. Svjestan je da je pred njima dug put i da odgovor nije uvijek trajan. Ne bježe od činjenice da je kod nekih pacijenata došlo do recidiva, ali tvrde da su rani rezultati bez presedana.

Ono što žele u budućnosti je istražiti kako s ovom terapijom početi i prije nego su pacijenti iskušali sve druge metode bez uspjeha.

T-stanice važan su arsenal kada je u pitanju imunološka obrana tijela. Pomažu identficirati viruse i bakterije i u mogućnosti su 'sjećati' se prethodnih infekcija s ciljem pokretanja brzog imunološkog odgovora kada tijelo postane žrtva ponovljenog napada.

Ono što su znanstvenici otkrili je kako kontrolirati prirodnu sposobnost ubijanja T-stanica kako bi prepoznale, zapamtile i napale tumorske stanice.

Na početku puta smo

Terapija T-stanicama najbolje djeluje na 'tekuće' tumore krvi i koštane srži. Snaga terapije leži u činjenici da T-stanice mogu živjeti i razmožavati se u tijelu mjesecima pa čak i godinama nakon što se transfuzijom vrate u pacijenta.

Liječnica Chiara Bonini rekla je da je posljednji put ovaku promjenu stope remisije vidjela 2000. godine. Dodala je kako se radi o revoluciji i mišljenja je da smo na početku puta, ali i da će prvi proizvodi biti dostupni vrlo brzo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene