Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi ''modernizirati i otvoriti'' zemlju

Nitko ne zna kad će predsjednički izbori u Libiji, ali Gaddafi mlađi najavio je kanidaturu

Saif al-Islam Gaddafi (Foto/Arhiva: AFP)
Saif al-Islam Gaddafi (Foto/Arhiva: AFP)
Saif Gaddafi mogao bi preuzeti predsjedanje Libijom, sedam godina nakon smrti njegova oca. Najavila je to stranka koja će ga poduprijeti na izborima koji bi se trebali održati do kraja ove godine.

Gotovo sedam godina nakon krvavog ustanka u Libiji tijekom kojeg je svrgnut Muammar Gaddafi, njegov sin Saif al-Islam mogao bi biti kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednički izbori Ministri: Kandidatura Kolinde Grabar-Kitarović ide uz punu podršku HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) ''Zato što vjerujem u Hrvatsku'' Ovacije na predstavljanju kandidature Predsjednice: ''Hrvatska nije neka mala zemlja, Hrvatska nije region''

Saif al Islam, drugi sin dugogodišnjeg libijskog vladara Muamara Gaddafija, kojeg traži Međunarodni sud pravde zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, kandidirat će na predsjedničkim izborima u Libiji, otkrivaju izvori RT-a. Ovaj se 45-godišnjak trenutačno skriva u Tunisu iz kojeg je započeo kampanju.

''Saif al-islam Gaddafi odlučio je kandidirati se na nadolazećim predsjedničkim izborima te ne teži vladavini na tradicionalna način'', rekao je Ayman Abu Ras, glasnogovornik stranke PFLL čiju podršku ima Gaddafi tijekom konferencije za novinare u Tunisu.

Gaddafijeva kandidatura službeno će, kaže, biti registrirana kada registracije za izbore u Libiji počnu. Abu Ras naglasio je da Gaddafi ima planove spasiti Libiju i uspostaviti mir i stabilnost. Ima i program reformi koji za cilj imaju ''modernizirati i otvoriti'' Libiju.

Za nekoliko će se dana iz egzila i obratiti Libijcima. Navode o kandidaturi potvrdio je i njegov odvjetnik Khalid al-Ghuwail. ''Stanovnici Libije imaju pravo izabrati'', rekao je Al-Ghuwail.

Nakon rušenja Muammara Gaddafija s vlasti 2011., Libija je potonula u kaos. Nekoliko vlada pokušava dobiti kontrolu nad naftom bogatoj afričkoj zemlji. U ovom je trenutku Libija podijeljena između parlamenta sa sjedištem u Tobruku i vladom u Tripoliju koju podupire UN.

Vakum vlasti koji je nastao u Libiji također iskorištavaju i terorističke skupine, a Gaddafi mlađi zagovara potpunu eliminaciju terorizma u svim oblicima.

Saif al-islam Gaddafi nije se pojavio u javnosti od kad je pušten iz zatvora u Zintanu u lipnju 2017. gdje ga je zarobljenim držala lokalna milicija. U srpnju 2015. u Tripoliju je u odsustvu osuđen na smrt zbog ratnih zločina. Ali vlasti u Zintanu odbile su provesti presudu te ga nakon šest godina zatvora pustile na slobodu. Vlast u Tobruku odobrila mu je amnestiju u srpnju 2017.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene