449498
449498
449498
449498
449498

NIŠTA NIJE SIGURNO Islamisti iza sebe ostavljaju iznimno kreativne i efikasne eksplozivne naprave

Na prvoj crti bojišnice u libijskom gradu Sirta, potisnuti džihadisti ostavili su niz eksplozivnih naprava iz kućne radinosti.

 
 
 
 
Borba za Sirtu (Fto: AFP)
Borba za Sirtu (Fto: AFP)

Bombe Islamske države postavljene su na brojnim mjestima u libijskom gradu Sirta iz kojeg ih je nedavno potisnula vojska. Razni oblici smrtonosnih naprava 'čekaju' neoprezne građane. Na neke od njih upozorio je novinar RT-a William Whiteman koji je oslobođene četvrti Sirte 'pročešljao' s libijskom vojskom.

Jedna od bombi zamotana je u modnu lutku koja je postavljena na stolac nasred ulice. To čak i nije bila najsmrtonosnija naprava koju su džihadisti ostavili iza sebe dok su se povlačili iz Sirte.

'Znajući da će libijska vojska koja napreduje htjeti označiti neeksplodirani projektil koji se zabio u cestu, Islamska država ga je povezala s bombom kako bi sve zajedno eksplodiralo kada vojska pokuša odstraniti projektil', rekao je Whiteman.

Oko tisuću vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnuli džihadiste koji pružaju otpor u dvjema četvrtima tog priobalnog grada kojega je velik dio od početka ljeta oslobodila vlada nacionalnog jedinstva.

Kako je džihadistima ponestajalo sastojaka za bombe, nakon što im je libijska vojska presjekla opskrbne rute, militanti su pribjegli stvaranju zamki. Medicinsku opremu, predmete koji se mogu pronaći u kućanstvima i slično pretvorili su u jednostavne, ali veoma učinkovite zamke.

'Zato je teško izgurati Islamsku državu. Veoma su uznapredovali u kreativnosti stvaranja bombi', rekao je reporter dok mu je libijski pirotehničar objašnjavao kako naizgled običan predmet u sebi skriva smrtni ishod za neoprezne. Libijske vlasti u ofenzivi su protiv džihadista od svibnja ove godine.

Samo zadnjeg tjedna u kolovozu 21 vojnik snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) je poginuo a 120 je ranjeno u Sirtu u borbama protiv Islamske države.

Vojnici su ubijeni u 'zadnjoj fazi' ofenzive na položaje koje još kontrolira IS u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva. U tim 'žestokim uličnim borbama' poginuo je 21 vojnik vladinih snaga a 120 je ranjeno, rekao je medicinski izvor. Fotograf je vidio i trupla dvojice boraca IS-a na ulici.

Potpuno oslobađanje grada, 450 km istočno od Tripolija, bilo bi velik poraz za IS koji ga je zauzeo u lipnju 2015. i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka. Islamisti još naime drže dijelove nekih četvrti.

Ofenziva je počela 12. svibnja i 9. lipnja vladine su snage ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg diktatora Moamera Gadafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se