Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitan element u sustavu

Leko: Uloga parlamenata ključna u izgradnji sigurnosnog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uloga parlamenata ključna je u izgradnji sigurnosnog sustava i njegove kontrole, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora sudjelovao na Parlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu, završenom u četvrtak u bečkom kongresnom centru Hofburg.

"Uloga parlamenata ključna je u izgradnji sigurnosnog sustava i njegove kontrole", izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Na tom međunarodnom skupu europskih i američkih parlamentaraca o jačanju nacionalne sigurnosti u doba povećanih sigurnosnih prijetnji, posebice terorizma, te istodobno očuvanju ljudskih prava, raspravljalo se o osiguranju ljudskih prava i sloboda ljudi te demokratskog sustava i demokratskih institucija i izgradnji sigurnosnog sustava koji će jamčiti sigurnost građanima i institucijama, rekao je Leko dodavši da je to moguće ostvariti pomoću više kontrola koje uvijek završavaju s parlamentarnim nadzorom.

"S tim u svezi posebno je naglašena važnost parlamenata u izgradnji sustava za zaštitu ljudskih prava i slobodnih društava", rekao je predsjednik hrvatskog parlamenta.

Leko: Podravka je potvrda da se može uspjeti u Hrvatskoj

"Bečki Parlamentarni obavještajno-sigurnosni forum nastavak je rasprave o aktualnoj temi u svijetu i u Hrvatskoj o izgradnji sustava nacionalne sigurnosti i o prikupljanju podataka nasuprot zaštite ljudskih prava pojedinaca i njihovih sloboda", kazao je Leko i napomenuo da su u raspravi izražene razlike u gledanjima na nacionalnu sigurnost u SAD-u i Europi. Po njegovim riječima, "Amerikanci polažu pozornost na zaštitu prikupljenih podataka, a Europljani kontroliraju sustav prikupljanja podataka".

"Očigledno je da je dijalog između SAD-a i zemalja članica EU-a prijeko potreban, s obzirom da je došlo do promjene u doktrini prikupljanja obavještajnih podataka vezano za terorizam i organizirani kriminal", izjavio je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman.

Američka doktrina iz preventivnih razloga prati svu komunikaciju i sve što se može pratiti s obzirom na njihovu superiornost i dominaciju u tehnologiji. Većina podataka s kojima oni raspolažu je daleko veća od europskih mogućnosti, kazao je Tuđman. Dodao je da su te razlike na skupu potvrđene i da je na parlamentarcima da pronađu zakonska rješenja sukladno svojim nacionalnim zakonodavstvenim interesima kako bi se premostio taj jaz u razlikama i zadaćama izvještajnih službi.

Član odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordan Jandroković istaknuo je da je ključno pitanje na konferenciji bilo kako izmiriti zaštitu privatnosti i zaštitu nacionalne sigurnosti u uvjetima globalne ugroze od terorizma.

"Postoje različita stajališta između SAD i EU-a. Ova konferencija je jedan od načina kako ta stajališta približiti i osigurati korektnu ravnotežu između odnosa zaštite ljudskih prava i privatnosti sa sigurnošću država i građana", ocijenio je Jandroković.

Na skupu, koji je održan iza zatvorenih vrata, sudjelovalo je oko 120 sudionika, predstavnika 23 europska parlamenta i američkog Kongresa, a najavljeno je da će se nastaviti razmjena iskustava na parlamentarnoj razini vezano uz izazove izgradnje kontrole i izgradnje sigurnosnih sustava.

Ovo je bio drugi takav skup na kojem se je raspravljalo o obavještajnoj sigurnosti, poštivanju osobnih, građanskih sloboda, zaštiti podataka, pitanjima terorizma i nekonvencionalnog ratovanja te borbi za suzbijanje terorizma. Prvi je održan prošle godine u američkom Kongresu u Washingtonu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene