Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život s monstrumom

Ispovijest čuvara diktatora: 'Kim je ubio čovjeka jer je koristio njegovu pepeljaru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobni čuvar Kim Jong-ila prisjetio se starijeg dužnosnika koji je jednom koristio vođin privatni lift i pepeljaru. Kada je Kim saznao za to, poslao ga je u logor gdje je nesretni čovjek umro.

Lee Young-guk bio je 10 godina osobni čuvar Kim Jong-ila, oca današnjeg diktatora Sjeverne Koreje, Kim Jong-una.

Kako je ispričao za CNN u Seulu, prije nego što je mogao postati čuvar, prošao je vrlo zahtjevnu obuku tijekom koje je morao razbijati glavom cigle ili su pak njemu na prsima čeličnim maljem razbijali granitne ploče. Sve je to bilo zato, pojasnio je, da bi se testirala njegova odanost velikom vođi.

No, ekstremni fizički napori bili su samo dio obuke. Puno veći njen dio bilo je tzv. 'ispiranje mozga'. Lee kaže kako su ga trenirali da vjeruje kako je Kim Jong-Il bog te da je jedini razlog njegova rođenja to da služi 'dragom vođi' i da ga štiti.

No, tijekom 11 godina, koliko je proveo uz njega, vidio je samo čovjeka koji je bio okružen strahom. Prisjeća se kako je sjevernokorejski diktator imao dva lica; kada je bio dobre volje, dijelio bi zlato, a kada je bio loše, dosuđivao bi smrtne kazne.

'Kada bi dolazio auto Kim Jong-ila, njegovi savjetnici od 60 i 70 godina, bacali bi se u travu kako ih ne bi vidio. Jer, i kada je bio dobre volje, postojala je mogućnost da im 'skine glavu', prisjetio se Lee Young-guk.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..." Sastanak Kim Jong Un sa sjevernokorejskim majkama - 1 nalet emocija VIDEO Kim Jong-un se rasplakao pred ženama: "To se tiče svih nas"

FOTO Pogledajte što su podvalili Kim Jong Unu!

Sjeća se starijeg dužnosnika koji je jednom koristio vođin privatni lift i pepeljaru. Kada je Kim saznao za to, poslao ga je u logor gdje je nesretni čovjek umro.
Kim Jong-il bio je okrutan kao i njegov otac, ali Lee se boji da bi još okrutniji mogao biti njegov nasljednik i sin, sadašnji diktator Kim Jong-un.

'Kim Jong-un dao je ubiti svojeg ujaka, kojeg čak niti Kim Jong-il nije uspio smaknuti'. On je treća generacija diktatora, a svaka je okrutnija od prethodne', smatra Lee.
U palači Kim Jong-ila, s obiljem hrane i žena, diktatorov je čuvar vidio drugu stranu života u Sjevernoj Koreji.

U Južnu je ipak pokušao pobjeći 1994., a nakon što je uhvaćen, poslan je u logor za političke zatvorenike Yodok koji je bio poznat po brutalnosti. Ipak, napokon je uspio pobjeći.
Danas živi u Južnoj Koreji, radi na farmi pataka i piše knjigu o svojem životu sa diktatorom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene