Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na granici s Turskom

KURDI PREGAZILI DŽIHADISTE Pao grad koji je Islamsku državu povezivao sa svijetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od godinu dana sirijski grad Tal Abyad bio je poveznica glavnog grada IS-a, s Turskom, a sada je pao u ruke Kurda.

Tal Abyad, sirijski grad na granici s Turskom kojeg su prije više od godine dana osvojili islamisti, bio je poveznica kroz koju su stranci dolazili u Islamsku državu. Upravo se preko tog grada izvozila nafta na crno tržište i na taj su način islamisti zarađivali novac.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Slika nije dostupna La vita è bella Video zbog kojeg ćete pustiti suzu: Djevojčica koju je otac učio da se smije dok oko njih padaju bombe sada je na sigurnom

Grad su sada zauzeli Kurdi uz pomoć sirijske oslobodilačke vojske. 'Ovo pokazuje da je ISIS slabiji nego što se čini, unatoč nekim njihovim prijašnjim pobjedama', rekao je Wladimir Wilgenburg, politički analitičar, piše Huffington Post.

Analitičari kažu da je pad Tal Abyada potencijalno najopasniji gubitak za Islamsku državu, od kada su proglasili kalifat u dijelovima Sirije i Iraka koje su zauzimali protekle godine.

U proteklih 10 dana, 23.000 Sirijaca prešlo je tursku granicu bježeći od sukoba u Tay Abyadu, u nadi da će u toj državi pronaći veću sigurnost. Na granici je nastao kaos kada su brojne izbjeglice razderale žičanu ogradu kako bi prešli u Tursku.

DRAMA OČAJA NA GRANICI Tisuće ljudi prerezali žičanu ogradu i trčali prema Turskoj

Nekoliko izbjeglica ispričalo je kako su prepoznali pojedine islamiste, sa svježe obrijanim bradama. Šire se glasine da su borci ISIS-a, čak i pojedini zapovjednici pobjegli u Tursku miješajući se s izbjeglicama.

WorldPost razgovarao je sa Sirijcima u Akcakaleu kako bi razgovarali o životu pod vladavinom ISIS-a.

'Ako su vidjeli da žena hoda sama, istukli bi je. Stoga sam slijedila pravila. Nevjerojatno su ponižavali su ljude', rekla je 24-godišnja Bint Al-Raqqa. Njezini nećaci nisu mogli pohađati škole jer je ISIS zatvorio sve obrazovne ustanove, a umjesto toga otvorio religiozne centre gdje je podučavan kuran.

'Morali smo se oblačiti u skladu sa šerijatskim pravom. Definitivno više neću prekrivati lice', zaključuje. 'Ja sam starija žena, a oni su od mene očekivali da nosim burku. Ali u njoj nema kisika', rekla je Nintina majka. 'Sviđa mi se Assad i nije me briga', dodala je uzdignutih ruku.

Čim je došao ISIS, pretvorio je naše živote u destrukciju. Cijene su porasle, tako da sam jedva mogao kupiti kruh', rekao je Diam (33).

'Otišli smo jer smo gladni i ne primamo plaće', dodaje. Njegova žena koja je u naručju držala tromjesečno pothranjeno dijete rekla je: 'Samo smo željeli živjeti. Otišli smo jer smo željeli živjeti.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene