Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kuba se prisjeća Che Guevare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komunistička Kuba je odala počast Ernestu 'Che' Guevari, svojem zaštitnom znaku, koji je prije 40 godina uhićen i smaknut u Boliviji.

Fidel Castro, čovjek kojemu je Che pomogao da dođe na vlast u kubanskoj revoluciji 1959., previše je bolestan da bi bio na komemorativnom skupu što se održao u mauzoleju u Santa Clari u koji 1997. su položeni Cheovi ostaci iskopani iz neoznačena groba u Boliviji.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Slika nije dostupna U korist brata Fidel Castro se odrekao i posljednje službene dužnosti

Castro je obilježio tu godišnjicu kolumnom u novinama koja je pročitana na skupu i u kojoj je rekao da je Che, liječnik rođen u Argentini, sijao sjeme socijalne svijesti u Latinskoj Americi i svijetu.

'Zaustavljam se nakratko u svakodnevnoj borbi i saginjem glavu u znak poštovanja i zahvalnosti pred izuzetnim borcem koji je pao prije 40 godina', napisao je Castro.

Guevaru su 8. listopada 1967., u njegovoj 39. godini, uhvatili
bolivijski vojnici koji su imali potporu CIA-e. Ustrijelili su ga dan poslije u školskoj zgradi. Izrešetano truplo širom otvorenih očiju izloženo je u bolničkoj praonici, a potom zakopano u neoznačen grob.

Oko deset tisuća kubanskih radnika i studenata okupilo se u
ponedjeljak ispred spomenika gerilca s puškom u Santa Clari, gradu u središnjoj Kubi, koji je Che Guevara 'oslobodio' 1958. u presudnoj bici kubanske revolucije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene