Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kršten nosač aviona USS George H.W. Bush

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i članovi njegove obitelji jučer su u luci Newport nazočili svečanosti krštenja novog nosača aviona na atomski pogom iz klase Nimitz, koji će nositi ime Georgea Busha starijeg, 41. američkog predsjednika.

Na svečanosti u brodogradilištu Northrop Grumman u Newportu kuma broda bila je sestra aktualnog predsjednika Doro Bush Koch, koja je o oplatu najvećeg ratnog broda na svijetu razbila bocu američkog pjenušca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strahuje za svoju sigurnost Glavašević: Stavljena nam je meta na leđa. Tko će odgovarati ako nam se nešto dogodi? Slika nije dostupna U državnom zrakoplovu FOTOGRAFIJE KOJE SE RIJETKO VIDE: Ležerno druženje predsjednika

Bivši predsjednik Bush (82) u prigodnom je govoru evocirao svoj životni put, s naglaskom na karijeru mornaričkog pilota u Drugom svjetskom ratu. Za novi je nosač rekao da je "ostvarenje sna svakog mornaričkog pilota".

U govoru je izrazio punu podršku sinu Georgeu, 43. predsjedniku SAD-a, rekavši kako je ponosan na njega i da ga podržava "na svaki način i svim svojim bićem".

Američki mediji u tom su istupu iščitali zabrinutost bivšeg
predsjednika zbog rata u Iraku, o kojem već i Bushovi najbliži
suradnici govore kao o "debaklu" administracije i pozivaju na promjenu strategije.

Predsjednik Bush zaslužio je smijeh i pljesak kada je za brod rekao da će biti "neumoljiv, nepokolebljiv, nepopustljiv i nezaustavljiv" i da se ustvari trebao zvati Barbara Bush, jer ima sve osobine njegove majke.

Nosač "George H. W. Bush", duljine tri nogometna igrališta i
nosivosti 97.000 tona, deseti je i posljednji iz brodova klase Nimitz koji su američku vojnu moć prenijeli u sve krajeve svijeta.

Brod će biti dom za više od 5.000 vojnika, koji će opsluživati 80 borbenih zrakoplova, i druge najsuvremenije sustave naoružanja.

Za sada je dovršen trup i osposobljen za plovidbu, ali do isporuke Ratnoj mornarici nosača vrijednog šest milijardi dolara, proći će još dvije godine. 

U Pentagonu se već dizajnira nova generacija nosača
zrakoplova, od kojih bi prvi trebao biti isporučen 2015. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene