Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni tajnik NATO-a:

'Rusija se u Europi ponaša agresivno, a u Siriji podržava Asada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tenzije između NATO-a i Rusije sve su veće.

Rusija se u Europi ponaša vrlo agresivno i poduzima velike vojne vježbe, dok u Siriji bezrezervno podržava predsjednika Bašara al Asada, unatoč rezoluciji UN-a o prijelaznoj sirijskoj vladi koju je svojedobno i sama podržala, upozorio je u Sloveniji, gdje je prisustvovao konferenciji NATO-a o opasnostima širenja oružja za masovno uništenje zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Reakcije NATO saveza na rusku agresiju vrlo su proporcionalne i usmjerene obrambeno, kazao je Vershbow u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da se, za razliku od zapadnog vojno-političkog saveza čije su snage u Europi značajno reducirane u odnosu na vrijeme hladnog rata, Rusija, kad je riječ o vojci, ponaša suprotno.

Njeni su postupci agresivni, poduzima opsežne mjere povećanja svojih vojnih snaga te "na dnevnoj bazi" poduzima velike vojne vježbe sa stotinama tisuća sudionika, a da o tome nikoga unaprijed ne obavještava, upozorio je visoki dužnosnik NATO saveza.

Kad je riječ o djelovanju Rusije u Siriji, ona tamo bezrezervno podržava Asada i ne pokazuje nikakav ozbiljan znak da će na njega izvršiti pritisak u smislu rezolucije UN-a koju je u svjetskoj organizaciji i sama podržala, kazao je Vershbow.

Dodao je kako spomenuta rezolucija obvezuje da se u Siriji formira tranzicijska vlada koja će obuhvatiti sve političke silnice u toj državi, pri čemu bi Asad eventualno mogao biti dio vlasti samo na početku tog procesa, ali ne i na njegovu kraju.

Vershbow je Sloveniji, koja je zadnjih godina zbog financijske krize znatno smanjila svoje izdatke za obranu, preporučio da već do prvog sljedećeg summita NATO-a prihvati obvezu da će postupno preokrenuti trend smanjivanja vojnih troškova, kako bi mogla modernizirati svoju vojsku i povećati investicije za obranu koje su nužne zbog novih siguurnosnih izazova, ali i zato da teret obrane u okviru NATO saveza bude pravilnije raspodijeljen na sve članice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene