Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i jedan od političkih vođa bosanskih Srba, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 27 godina.

61-godišnji Krajišnik osuđen je po optužnici koja ga je, na temelju individualne i zapovjedne odgovornosti, teretila u 2 točke za genocid i suučesništvo u genocidu, u 5 točaka za istrebljenje, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..." Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

Prvostupanjsko sudsko vijeće na čelu s predsjednikom vijeća Alphonsom Oriejom Krajišnika je, ocijenivši da to nije dokazano, oslobodilo krivnje za genocid i suučesništvo u genocidu te za jednu točku ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja, dok je proglašen krivim po svih pet točaka za istrebljenje, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao zločine protiv čovječnosti.

Vijeće je ustvrdilo da je Krajišnik dao odobrenje za početak programa izgona na sjednici skupštine bosanskih Srba kad je pozvao na "provedbu onoga o čemu smo se suglasili - etničke podjele na terenu'".

Vijeće je utvrdilo da je Krajišnikova uloga u počinjenju zločina za koje je osuđen bila "ključna, jer je obnašao visoke dužnosti u političkom vodstvu bosanskih Srba".

U sažetku obrazloženja presude vijeće je zaključilo da, iako su počinjeni zločini zapravo bili actus reus genocida, dokazi "ne pokazuju da je... genocid bio dijelom zajedničkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je Krajišnik, kako su pokazali dokazi, sudjelovao, niti da je Krajišnik imao namjeru potrebnu za počinjenje genocida."

U jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora uračunava mu se vrijeme provedeno u pritvoru Haškog suda, u kojem je od 2000. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene