Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veoma loša ideja'

Thaci isključuje mogućnost zamjene teritorija sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovo neće ni razmatrati mogućnost zamjene teritorija sa Srbijom, po etničkom kriteriju, a radi smanjivanja napetosti u regiji jer bi takav potez imao šire negativne posljedice, rekao je u Dubrovniku kosovski premijer.

‘To je veoma loša ideja’, rekao je Hashim Thaci u intervjuu za Reuters tijekom Croatia summita u Dubrovniku. ‘Moja želja nije mijenjanje granica nego integriranje u euroatlantske strukture’. ‘Budemo li igdje tolerirali mijenjanje granica, nastala bi lančana reakcija s posljedicama za cijelu regiju’, dodao je kosovski premijer.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

>> Tadić: Slanje specijalne policije na Kosovo otvorena prijetnja ratom

Kosovo je neovisnost proglasilo prije dvije godine, ali vlast ne nadzire dio teritorija sjeverno od rijeke Ibra u gradu Mitrovici gdje su Srbi većina. Neki analitičari i diplomati predlažu da Srbija za sjevernu Mitrovicu mijenja dio svoje Preševske doline koja graniči s Kosovom, a u kojoj su Albanci većina.
‘Posljedice (zamjene) osjetile bi se u Makedoniji, na Kosovu, u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. Svaka država u regiji ima svoju Mitrovicu’, rekao je Thaci, nekadašnji gerilski zapovjednik u kosovskome oslobodilačkom ratu.

Prošli je tjedan u eksploziji jedna osoba poginula, a još je jedan srpski zastupnik u kosovskom parlamentu napadnut u Mitrovici, što je ponovno pokazalo snagu napetosti između Albanaca i Srba na Kosovu koje nadzire deset tisuća NATO-ovih vojnika. Diplomati Europske unije protive se promjeni granica bez dogovora, a neslužbeno kažu da bi to moglo uspjeti slože li se obje zemlje, piše Reuters. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene