Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirna noć i jutro

Kosovo: Srbi odbijaju uklanjanje barikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon postizanja sporazuma između KFOR-a, te srbijanske i kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, noć i jutro na tom području protječu mirno, premda lokalni Srbi zasad odbijaju ukloniti blokade prometnica.

Privremeni sporazum postignut u petak predviđa otvaranje graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova nad kojima će KFOR preuzeti kontrolu, te ponovno uspostavljanje slobode kretanja.

Predstavnici lokalnih Srba su međutim odbili ukloniti barikade dok se o sporazumu ne očituje skupština četiriju općina sa sjevera Kosova u kojima žive većinski Srbi, čije je održavanje predviđeno početkom sljedećeg tjedna.

Šef beogradskog pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Srbe da prihvate sporazum koji je KFOR postigao s predstavnicima srbijanske vlade i predstavnicima kosovske vlade. On je izjavio da privremeni sporazum koji će važiti do 15. rujna "nije idealan", ali je pozvao lokalne Srbe da ga unatoč njegovim manjkavostima poštuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon incidenta Kosovo: Srbi i dalje ispred barikade, stanje mirno ali napeto Slika nije dostupna Danas se očekuje rješenje krize Kosovo: KFOR bez problema prošao barikade

Kroz dijalog do rješenja problema

KFOR očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, nakon što je postignut dogovor, te smatra da će taj dogovor doprinijeti da se kroz dijalog dođe što prije do rješenja otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

Prema sporazumu, KFOR će zadržati kontrolu nad dva granična prijelaza do sredine rujna, a ukoliko to bude potrebno i duže. Također, blokade prometnica trebaju se ukloniti, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će ući na teritorij Kosova nakon provjere i pregleda, javljaju prištinski mediji.

Napetosti na sjeveru Kosova izbile su prije dva tjedna pošto su kosovske vlasti pokušale zauzeti dva granična prijelaza na sjeveru Kosova kako bi i u tom dijelu zemlje uspostavile vladavinu prava i nametnule embargo na uvoz robe iz Srbije. U sukobima koji su uslijedili ubijen je jedan kosovski policajac, a lokalni Srbi podignuli su barikade na prometnicama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene